KS radi jedinstvenu baza nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći

09.01.2013. 15:10 / Izvor: eKapija.ba
KS radi jedinstvenu baza nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći

Ovaj projekt ima za cilj smanjenje broja nezaposlenih osoba i njihovo kvalitetnije i neposrednije uvezivanje sa 12.000 privrednih subjekata registriranih u KS-u, te efikasnije vođenje socijalne politike uopće u KS-u.

 

Intenziviranje aktivnosti na pripremi zajedničkog projekta vezanog za izradu jedinstvene baze podataka nezaposlenih osoba i korisnika socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo bio je povod današnjeg sastanka ministra za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Muamera Bandića sa savjetnicom za međunarodnu socijalnu politiku grada Haaga Paulom Popoire Gomes i savjetnikom za informacione sisteme Roelom van Drielom.

Kako je tokom sastanka istaknuto, ovaj projekt ima za cilj smanjenje broja nezaposlenih osoba i njihovo kvalitetnije i neposrednije uvezivanje s 12.000 privrednih subjekata registriranih u KS-u, te efikasnije vođenje socijalne politike uopće u KS-u.  Definirano je da će nosilac ovog projekta biti Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a, implementatori Služba za zapošljavanje i Centar za socijalni rad KS, a sve uz koordinaciju Sarajevske razvojne agencije SERDA, dok će njegovu stručnu izradu i finansiranje preuzeti grad Haag.

Također je naglašena i potreba da se u izradu ovog projekta aktivno uključe predstavnici ministarstava obrazovanja, nauke i mladih, zdravstva, privrede i boračkih pitanja Kantona Sarajevo, koji bi delegirali svoje predstavnike u radni tim za konačnu finalizaciju i izradu ovog izuzetno značajnog i reformskog projekta za Kanton Sarajevo.

Predstavnici grada Haaga su najavili da će, nakon ove posjete te obilaska dva općinska biroa za zapošljavanje i Centra za socijalni rad KS-a, svojim sagovornicima poslati dodatne upitnike radi upotpunjavanja svih potrebnih informacija da bi se pristupilo izradi projekta.

"Postojeća legislativa omogućava izradu projekta, pa tako i ovog koji je za nas veoma značajan. U slučaju da se tokom njegove realizacije ukaže potreba za izmjenom nekog zakonskog akta spremni smo u tom pravcu odmah reagirati te na taj način omogućiti njegovu punu implementaciju u naše postojeće sisteme zapošljavanja i socijalne zaštite", kazao je ministar Bandić.

Ministar je dodao da je cilj da se njegovom primjenom unaprijede postojeći sistemi, kao i da se onemogući svaki vid zloupotrebe prilikom korištenja nekih od 28 prava propisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti KS-a koja trenutno koristi 52.000 korisnika u KS-u i 72.300 osoba koji se nalaze na evidenciji kod Službe za zapošljavanje KS-a, saopćila je danas Pres-služba Kantona Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali i direktori SERDA-e Ševkija Okerić, Centra za socijalni rad KS-a Mirsada Poturković i Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji, a učesnici sastanka su se složili da za ovakav jedan projekt postoji velika potreba, jer je zajednički cilj uspostavljanje jedinstvene baze podataka nezaposlenih i osoba u stanju socijalne potrebe, te njihovo uvezivanje s poslodavcima koji traže radnu snagu, da bi se kreirali i eventualni kvalitetni programi obuke za nezaposlene osobe u skladu s potrebama i zahtjevima poslodavaca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti