Plin u FBiH poskupio 100 posto: Građani očajni, subvencija nema a novi računi tek dolaze

25.08.2022. 11:39 / Izvor: Akta.ba
plin

U ovom momentu građani FBiH plaćaju najskuplji plin u regionu. Ni prognoze za naredni period nisu dobre najavljuju stručnjaci iz ove oblasti.

U ovom momentu građani FBiH plaćaju najskuplji plin u regionu. Ni prognoze za naredni period nisu dobre najavljuju stručnjaci iz ove oblasti.

Energetske kompanije u FBiH kažu da je povećanje cijena plina bila neminovnost jer je došlo i do pada vrijednosti eura što je kumulativno rezultiralo novim povećanjem cijene prirodnog plina u iznosu od 23,3 posto.

Građani koji koriste plin kažu da je on već sad poskupio 100 posto. Prema računima koje smo dobili na uvid stanje je očigledno.

Uvidom u račune cijena plina kretala se ovako - prema računu iz 10/2021 cijena je iznosila 0,565 KM/Sm³, za 03/2022 cijena je bila 0,745 KM/Sm³, 04/2022 - 0,889 KM/Sm³ a 07/2022 - 1,078 KM/Sm³.

2021

03/22

04/22

07/22

Vlada FBiH je do sada u tri navrata povećavala cijene plina. Samo od novembra do aprila prošle godine cijena plina se povećala za oko 52 posto.

Podsjećamo, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine Vlada Federacije BiH je 14.jula donijela odluku kojom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije Bosne i Hercegovine, počevši od 1. jula 2022. godine, a koja iznosi 998 KM/1000 Sm³, odnosno 0,998 KM/Sm³, i prema važećim uslovima za Bosnu i Hercegovinu.

Kako navode u praksi to značiti povećanje cijene plina od 23,3 posto. U ovu cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Odluka će se kako kažu odnositi na treći kvartal 2022. godine.

Iz Energoinvesta su kazali da se cijene prirodnog plina usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučalac gasa Gazprom Export.

"Obzirom da je ruski dobavljač Gazprom Export izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, navedena promjena je rezultirala neminovnim zahtjevom Energoinvesta Vladi FBiH za povećanjem cijene prirodnog prlina traifnim kupcima u iznosu od 23,3 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala 2022. godine", istakli su.

MOGUĆA POVEĆANJA I U OKTOBRU

Stručnjak za gas Almir Bećarević nedavno je u intervjuu za medije potvrdio je da je “Plin u FBiH trenutno skuplji nego bilo gdje u regionu”.

Razlog je, kaže, prelazak na Turski tok, za šta podsjeća da je i ranije upozoravao kako će biti nepovoljan potez za bh. građane.

"Nije se vodilo računa kad se prelazilo na ovaj tok. Sve se znalo. Rat u Ukrajini sa ovim nema veze. Ako nafta ode od 200 do 300 dolara i dođe do prekida isporuke gasa iz pravca Rusije, to će biti uticaj rata na cijenu gasa, ali nju tada niko neće moći platiti”, naveo je.

Međutim, ono što je sada apsurdno, nastavlja Bećarević, jeste da je trenutno gas u Federaciji BiH skuplji nego bilo gdje u regionu.

“Ne treba biti pametan i na internetu pogledati da je cijena gasa u Srbiji 0,6 kf, u FBiH je 1,25 KM. Gas nam je skuplji i nego u Hrvatskoj, jer se ovdje samo vodi računa da se izvuče novac. Država će na porastu cijena nafte na benzinskim pumpama i sada na porastu cijena gasa, oprihodovati između 200 i 250 miliona KM za godinu dana na PDV-u”, pojašnjava Bećarević.

Kako on kaže da je moguće novo povećanje cijena plina moguće je već u oktobru.

“U slučaju vraćanja cijene barela nafte na 130 dolara očekujte novo povećanje cijene gasa od oktobra. Tada će cijena gasa biti između 1.30 i 1,40 KM”, upozorava Bećarević.

UKIDANJE PDV-a ILI SUBVENCIJE

Računi sa novom povećanom cijenom plina u Federaciji BiH još nisu stigli a kako se situacija odvija mala je vjerovatnoća da će cijana biti uvećana za “samo” 23 posto.

“Plinska godina” počinje 1. oktobra za građane je jedina nada da Vlada FBiH ukine PDV ili da KS subvencionira cijene plina. 

Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović nedavno je rekao je da će nakon detaljnih analiza vladi dostaviti zahtjev za subvencioniranje povećanje cijene plina u Kantonu Sarajevo.

"Mi ćemo učiniti sve da vladi dostavimo informaciju ili zahtjev da se ide na neki način u subvenciju cijene onoliko koliko mi možemo podnijeti kao vlada. Moramo izvršiti dobre analize, vidjeti koji su to projekti koje nismo pokrenuli da ih možda prolongiramo, pa da sredstva koja imamo usmjerimo u subvenciju", rekao je.

On kaže da se ovakva povećanja cijena nisu mogla predvidjeti ili ostaviti u rezervi sredstva koji bi bila korištena u ove svrhe. I sa ovim povećanjima kažu da plin ostaje kao najjeftiniji energent za grijanje.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti