Zatraženo privremeno ukidanje PDV-a na prirodni gas u trajanju od šest mjeseci

25.08.2022. 12:19 / Izvor: Akta.ba
gas

Vlada FBiH danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena prirodnog gasa, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na njegove krajnje potrošače.

Vlada FBiH danas je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kretanju cijena prirodnog gasa, s prijedlogom za ublažavanje posljedica udara rasta cijena ovog energenta na njegove krajnje potrošače.

Federalna vlada pokreće inicijativu prema Vijeću ministara BiH za poduzimanje aktivnosti na privremenom ukidanju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na prirodni gas u trajanju od šest mjeseci.

Vlada je zadužila premijera FBiH da ovu inicijativu uputi Vijeću ministara BiH, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da tekst inicijative dostavi Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH.

U inicijativi je navedeno da je Vlada FBiH analizirala rast cijena prirodnog gasa u prethodnom periodu i zaključila da su njegova poskupljenja pogodila sve potrošače, posebno domaćinstva, što je značajno uticalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost izmirivanja računa za potrošeni prirodni gas.

Dva uzastopna povećanja cijena prirodnog gasa uzrokovana su povećanjem cijene od strane Gazproma prema Energoinvestu, kao jedinom snabdjevaču u FBiH, a koja su rezultat povećanja cijena naftnih derivata na svjetskim berzama za koje se veže i cijena prirodnog gasa, kao i negativnim kursnim razlikama.

Projekcije daljnjeg kretanja cijene prirodnog gasa teško je planirati, jer su cijene naftnih derivata uslovljene globalnim stanjem i političkim uticajima u Evropi i svijetu.

Kako je istaknuto, usvajanje inicijative Vlade FBiH bi doprinijelo ublažavanju posljedica porasta cijena prirodnog gasa na građane i očuvanju njihovog standarda, a ujedno i na sve krajnje potrošače prirodnog gasa, uključujući i industrijske kompanije koje koriste ovaj energent, a što bi, u konačnici, rezultiralo i smanjenjem inflacije

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti