Osniva se prva komunalna policija u FBiH

25.08.2022. 15:30 / Izvor: Akta.ba
KOMUNALNA POLICIJA

Vlada Kantona Sarajevo je, nakon 60 dana javne rasprave i amandmana koji su djelimično usvojeni, na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o komunalnoj policiji KS, te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Vlada Kantona Sarajevo je, nakon 60 dana javne rasprave i amandmana koji su djelimično usvojeni, na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o komunalnoj policiji KS, te ga uputila u skupštinsku proceduru.   

Donošenjem ovog zakona osniva se prva komunalna policija u Federaciji BiH koja će biti u funkciji građana, s ciljem podizanja nivoa komunalne higijene.   

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović podsjetio je da je na sjednici Skupštine KS bilo mnogo rasprave o tome da li komunalni policajci trebaju nositi gumene palice, ali i naglasio kako je ova stavka u tekstu ovog prijedloga zakona izostavljena.  

"Ovaj zakon na djelotvoran, pravičan, lako razumljiv, pristupačan i provodiv način pomaže održavanju i unapređenju komunalnog reda na području Kantona Sarajevo, a naročito omogućava planiranje aktivnosti i predvidivo postupanje kantonalnih komunalnih policajaca prilikom vršenja nadzora. Donošenjem ovog zakona Kanton Sarajevo bi utjecao na određeno ponašanje građana i pravnih lica, a koje se smatra neadekvatnim, kroz uvođenje direktnih mjera za sankcionisanje. Mjere se ogledaju u kažnjavanju lica u prekršaju izdavanjem prekršajnog naloga, te provođenjem indirektnih mjera koje podrazumijevaju prisustvo komunalnih policajaca na terenu svakodnevno 24 sata dnevno i svih sedam dana u sedmici, kao i primjenu preventivno-edukativnih mjera sve s ciljem postizanja željenih rezultata i efikasnog provođenja komunalnih djelatnosti koje obezbjeđuje KS", naveo je ministar Hadžiahmetović.   

Dodao je da će komunalna policija brojati 120 uposlenika koji će biti primljeni putem konkursne procedure koju će provesti Agencija za državnu službu FBiH.  

"Imamo obećanja stranih diplomatskih konzularnih predstavništava, vladinog i nevladinog sektora da će nam pružiti maksimalnu podršku, kako materijalnu tako i edukativnu, kako bi komunalna policija što bolje i efikasnije radila svoje zadatke. Nadamo se da će Prijedlog zakona biti usvojen na prvoj radnoj sjednici Skupštine KS", zaključio je ministar Hadžiahmetović.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti