Kovačević: Zakon o akcizama je primjenjiv, problem je izmjena Zakona o PDV-u

31.08.2022. 14:06 / Izvor: N1
PDV

Građani u BiH i dalje su na čekanju za jeftinije gorivo. Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izglasao je ukidanje akciza na gorivo, ali na mjesec dana.

Građani u BiH i dalje su na čekanju za jeftinije gorivo. Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izglasao je ukidanje akciza na gorivo, ali na mjesec dana. Prijedlog zakona ponovno ide u Zastupnički dom.

Potreban je usaglašen jedan tekst zakona. Svemu tome treba dodati da iz Uprave za indirektno oporezivanje ističu da je riječ o neprimjenjivom Zakonu o akcizama. Gost Novog dana bio je Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje.

Nakon što je Dom naroda izglasao ukidanje akciza na gorivo iz UIO su kazali da je zakonsko rješenje neprovedivo.

“Kada smo rekli da je zakonsko rješenje neprovedivo mislilo se na zakon o PDV-u. Zakon o akcizama je moguće brzo provesti onog momenta kada bude usvojen u istom tekstu i odobren u oba Doma naroda. To je posao koji ne zahtjeva previše vremena i aktivnosti i to možemo provesti u roku 20 dana i da ga imamo u primjeni, a to je ukidanje akciza na naftu i naftne derivate. To bi dovelo do smanjenja cijena”, kazao je Kovačević.

Objasnio je i zašto je komplikovana izmjena Zakona o PDV-u.

“Nije moguće da se taj zakon provede u roku osam dana. Ako se ide u diferenciranu stopu PDV-a tu je potrebno više uraditi i izmijeniti pravilnik. Koji su proizvodu sa nižom PDV stopom, definisano sve u pravilniku, nova PDV prijava sa novim izgledom sa više stopa. Sve se to mora uraditi i mijenjati softversko rješenje. Svi poreski obveznici na koje bi utjecalo, morali bi mijenjati svoje softvere koji prate knjigovodstvene evidencije i to je jako zahtjevni proces i treba jedan duži vremenski period da se primjeni”, dodao je Kovačević.

Kažu da su dobili dopis od Parlamentarne skupštine BiH da daju svoje mišljenje o akcizama i PDV-u.

“Napravili samo akt i obrazložili šta je potrebno da se uradi za diferenciranu stopu PDV-u i kazali da se to ne može uraditi odmah i mišljenje o akcizama i izmjenama i da je to puno lakše uraditi. Kazali smo zašto smatramo da se ne ulazi pred izbore u izmjenu jednog zakonskog rješenja o PDV-u. Tu ima puno nerazumijevanja što mnogi pričaju o PDV-u a to se jedino može uraditi samo uz analizu i veliku pripremu. Pitanje je da li će građani smanjivanjem PDV imati i manje cijene proizvoda", kazao je Kovačević.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti