GIGA gradovi: Telemach kreirao preduslov za digitalizaciju u BiH

01.09.2022. 14:21 / Izvor: Akta.ba
Telemach

Bez brzog interneta nema ni napretka digitalizacije, zaključak je sa današnje Telemach BH konferencije "Giga gradovi".

Bez brzog interneta nema ni napretka digitalizacije, zaključak je sa današnje Telemach BH konferencije "Giga gradovi". Investicijom u infrastrukturu vrijednom 200 miliona eura Telemach je kreirao preduslov za digitalizaciju BiH, istakli su na konferenciji iz kompanije Telemach.

"Želimo digitalizovati zemlju i značajno unaprijediti njen tehnološki i ekonomski razvoj kroz jačanje sektora koji ima perspektivu, a trenutno još nije na nivou na kojem bi trebao biti. BiH je danas nažalost, na začelju digitalnog razvoja zapadnog Balkana. Konceptom GIGA gradova, ali i drugim dosadašnjim ulaganjima aktivno radimo da se ta situacija promjeni", kazao je Admir Drinić, CEO Telemach BiH.

Koncept GIGA gradova novi je iskorak u tehnološkom razvoju Bosne i Hercegovine.

"Koncept je baziran na uvođenju posebne infrastrukture u gušće naseljenim područjima, koja korisnicima omogućava 40 puta veće brzine u odnosu na tržišni prosjek. Trenutno su ove brzine dostupne u 27 GIGA gradova, sa namjerom da se i dalje širimo", istakao je Ševala Bećirević, CTO Telemach BH.

Maruška Vizek, pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta iz Zagreba u svom obraćanju je kazala da je deset postotno povećanje indeksa digitalizacije povezano s rastom BDP-a od čak 63% na Zapadnom Balkanu. Naglasila je da ulaganje u digitalizaciju povećava BDP i doprinosi izjednačenju jaza u dohotku.

Telemach

Kako digitalizacija doprinosi ekonomskom prosperitetu i ostanku mladih u zemlji

U sklopu konferencije održan je i panel "Kako digitalizacija doprinosi ekonomskom prosperitetu i ostanku mladih u zemlji". Panelisti su bili Hajdi Mostić, CMO Telemach BH, Manuela Naesl, direktorica predstavništva EBRD-a u BiH, Senad Džananović, predsjednik "Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH", Amina Karić, Authority Partners/ Am Cham i Mersed Čamdžić iz Mistral Tehnologies, a moderator panela bio je Nikola Vučić.

Panelisti su naglasili da je ulaganje u digitalizaciju ključno za razvoj naše zemlje. S obzirom na to da se većina poslova nakon pandemije i dalje obavlja od kuće za uspješan rad ključna je brzina interneta. Isto tako konekcija je važna i za rad kompanija.

"Sa razvojem digitalizacije pogotovo u proizvodnom sektoru produktivnost u velikoj mjeri zavisi od brzine interneta", kazao je Senad Džananović.

Koliko je potreban zrak za život, tako je za tehnološke kompanije potreban brz internet naglasio je Mersed Čamdžić i dodao:

"Trenutna brzina interneta u BiH je OK, ali ako bude brža mi ćemo moći još brže da radimo. Možda neke stvari i ne pokušavamo uraditi zato što nemamo jednostavno takvu infrastrukturu i držimo se na ovome što smo trenutno".

Dosta firmi u našoj zemlji već je pristupili digitalizaciji, a panelisti su istakli da to donosi mnogo dobrobiti kako za kompaniju tako i za uposlenike.

"Najbolje što možete da uradite za svoju kompaniju u ovome trenutku jeste da pristupite digitalizaciji. To je najbolje što možete uraditi za uposlenike i našu državu“, kazala je Amina Karić iz Authority partners.

Hajdi Mostić se u toku panela osvrnula i na jako važno pitanje, a to je zašto se više ne ulaže u bolju infrastrukturu u našoj zemlji.

"Ne samo da ne postoje poticaji nego su velike prepreke za infrastrukturu u našoj zemlji. Prva poteškoća je dobijanje dozvola za gradnju. Zatim netransparentni i neujednačeni lokalni propisi lokalnih vlasti. Bez krovnog rješenja i usmjerevanja teško je doći do poboljšanja. Potrebno je da dođe do liberalizacije krovne infrastrukture."

Manuela Naesl je kazala da je EBRD partner BiH i da podržavaju digitalizaciju kako bi se poboljšala ekonomija u našoj zemlji. Iako još uvijek u našoj zemlji nisu prepoznate sve prednosti digitalizacije vjeruje da će se to poboljšati u skorijem vremenu.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti