Konkretni pomaci na deblokadi Tuzlanskog kantona prema zapadu

02.09.2022. 08:12 / Izvor: Akta.ba
brza cesta doboj istok

Riječ je o "žili kucavici" ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za Federaciju BiH i kao takvom, ovom putnom pravcu u narednom periodu moramo posvetiti posebnu pažnju.

Putna deblokada Tuzlanskog kantona, u smislu modernizacije saobraćajnice od Tuzle prema Doboju, bila je tema jučerašnjeg sastanka premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem, gradonačelnicima i načelnicima općina koje se nalaze na trasi ovog putnog pravca i predstavnicima svih relevantnih institucija koje učestvuju u realizaciji ovog projekta. Sastanak, koji je održan jučer u Doboj Istoku, svojevrstan je nastavak sastanka koji je prošle sedmice održan u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. 

"Riječ je o „žili kucavici“ ne samo za Tuzlanski kanton, nego i za Federaciju BiH i kao takvom, ovom putnom pravcu u narednom periodu moramo posvetiti posebnu pažnju. Danas su sa nama predstavnici institucija koje će biti uključene u projekat i oni su preuzeli konkretna zaduženja u smislu izrade projektne dokumentacije buduće brze ceste. Realizacija ovog projekta značajno će unaprijediti uslove za promet roba i usluga, te će ponuditi najbližu konekciju iz privredno izuzetno potentnih Gračanice i Doboj Istoka prema autoputu Vc. U tom smislu Vlada Federacije BiH će stati iza realizacije ovog projekta", kazao je danas premijer Novalić.

brza cesta sastanak

"Ovaj putni pravac je trenutno izuzetno opterećen morali smo inicirati modernizaciju ove saobraćajnice. Njome dnevno prolazi na hiljade vozila i njena kvaliteta je u mnogome postala ograničavajući faktor za razvoj naše privrede. Današnji sastanak je prava prilika da, u vrijeme kada se rade finansijski planovi za 2023. godinu, planiramo realizaciju ovog projekta i damo konkretna zaduženja institucijama koje će biti zadužene za realizaciju projekta", kazao je premijer Halilagić dodajući da su sve inicijative i činjenica da su, od njegovih šest službenih odlazaka u Sarajevo, tri bila posvećena "razbijanju putne blokade", konačno urodile plodom i da se na Tuzlanskom kantonu vide konkretni pomaci na ovom planu. 

Također, danas se razgovaralo i o regulaciji korita rijeke Spreče, što treba da bude prateći projekat uz rekonstrukciju saobraćajnice, a kojim će se riješiti višegodišnji problemi plavljenja ovog područja. 

U narednom periodu prioritetni zadatak je da se uradi elaborat potencijalne trase ceste i novog vodotoka rijeke Spreče, a što će biti osnova za početak izrade glavnog projekta. 

U tom smislu premijer Novalić je naglasio da je novac najmanji problem, te da su stvarni problem nedostatak projekata. 

"U fokusu svjetskih i evropskih institucija i fondova su vodni projekti. Izdvajaju se velika sredstva za zaštitu okoliša, kao i za zaštitu vode i od voda. No, prvo moramo imati projekat", kazao je premijer Novalić. 

Današnjem sastanku su, osim premijera Novalića i Halilagića, prisustvovali kantonalni ministri Mustafa Šakić, Emir Begić i Zoran Blagojević, gradonačelnik Lukavca Edin Delić, načelnik Općine Doboj Istok, Kemal Bratić, te predstavnici JP Ceste Federacije BiH, JP Autoceste FBiH i Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost Spreča iz Tuzle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti