Sanela Klarić: Namjeran propust omogućava gradnju mini hidroelektrana?

04.09.2022. 10:32 / Izvor: Akta.ba
hidroelektrane

Zastupnica u Parlamentu FBiH, Sanela Klarić objavila je status u kojem naglašava da je Nacrt Zakona o električnoj energiji, koji se nalazi u javnoj raspravi (na kojem nivou), sadrži krupan propust.

Zastupnica u Parlamentu FBiH, Sanela Klarić objavila je status na društvenoj mreži Facebook u kojem naglašava da je Nacrt Zakona o električnoj energiji, koji se nalazi u javnoj raspravi (na kojem nivou), sadrži krupan propust u članu 42 koji omogućava gradnju mini hidroelektrana, a na koji je ovim putem reagovala.

Naime, u tekstu nacrta se u pomenutom članu navodi da su sva postrojenja instalirane snage do 1 MW, oslobođena od obaveze da pribave Energetsku dozvolu. Dakle, u ta postrojenja spadaju i hidroelektrane.

"Ubijeđena sam da je baš svakom građaninu BiH poznat stav i borba građana BiH koji svojim tijelima brane svoje rijeke. Sigurna sam da vam je poznat javno deklarirani stav Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a čiji sam član, kojim se od Vlade FBiH traži zabrana gradnje mini hidroelektrana na rijekama. Ovakav nacrt zakona, odnosno, odredba člana 42. bi bez ikakve sumnje upravo poništila dosadašnju zabranu izdavanja Energetskih dozvola, jer je predviđeno da se mini hidroelektranama do 1 MW uopšte ne izdaju Energetske dozvole, odnosno, ta postrojenja mogu dobiti odobrenja za građenje bez ikakavih problema. To bi ponovo dovelo do dozvoljavanja i motiviranja gradnje mini hidroelektrana snaga do 1 MW, što je neprihvatljivo", navodi ona.

Shodno tome, nastavlja ona, postavlja se pitanje je li ovo namjeran propust Ministra Džindića i njegovog tima? Kako su ovaj propust dozvolili svi uključeni stručnjaci i međunarodna zajednica?

"Da li je moguće da se kroz ovu grešku koja je trebala proći, ponovo pogoduje samo pojedincima koji su jasno pokazali nepoštovanje građana i građanki kao i naših rijeka u FBiH. Ovakva greška nakon ovolike borbe građana neće proći", poručila je Klarić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti