Kreće dugoočekivana rekonstrukcija puta prema Šćepan Polju

05.09.2022. 11:40 / Izvor: SRNA
Šćepan polje

U Foči će danas, na raskrsnici puteva koji iz Srbije i sjeveroistoka Srpske vode ka Hercegovini i Crnoj Gori, biti ozvaničen početak rekonstrukcije dijela magistralnog puta Brod na Drini - Šćepan Polje.

U Foči će danas, na raskrsnici puteva koji iz Srbije i sjeveroistoka Srpske vode ka Hercegovini i Crnoj Gori, biti ozvaničen početak rekonstrukcije dijela magistralnog puta Brod na Drini - Šćepan Polje, koji je dionica međudržavnog puta Sarajevo-Podgorica.

Svečanost je predviđena u 15.O0 časova na lokalitetu Brod na Drini, na mjestu raskrsnice poslije mosta preko rijeke Drine, prema Šćepan Polju, najavljeno je iz preduzeća "Putevi Republike Srpske". 

Vlada Republike Srpske u martu je dala saglasnost "Putevima Republike Srpske" za izgradnju nove dionice puta Gacko-Foča, dionica Tjentište-Brod na Drini, poddionica od Tjentišta do Kosmana, uključujući i most na rijeci Drini, te za rekonstrukciju magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje, ukupne vrijednosti 40 miliona KM.

Kako je tada rečeno, ove investicije biće realizovane u periodu od dvije godine od dana zaključivanja ugovora o realizaciji.

Procijenjena vrijednost prve investicije, izgradnje magistralnog puta Gacko-Foča, dionica Tjentište-Brod na Drini kojom se obuhvata izgradnja nove trase postojećeg magistralnog puta u dužini od približno 11 kilometara od Tjentišta do Kosmana, uključujući most na rijeci Drini, iznosi oko 30 miliona KM.

Premijer Vlade Srpske Radovan Višković izjavio je nedavno da je, u međuvremenu, najniža ponuda bila 36 miliona KM, te da će Vlada naredne godine obezbijediti i dodatnih šest miliona KM kako bi navedeni projekat bio realizovan.

Planirana poddionica se odvaja od postojeće trase magistralnog puta Foča-Šćepan Polje, budućim mostom, na mjestu gdje se Sutjeska uliva u Drinu /Kosman/ i nastavlja da prati kanjon Sutjeske do Tjentišta, čime bi se izbjegla postojeća, izuzetno zahtjevna dionica preko prevoja Prijeđel.

Druga investicija obuhvata rehabilitaciju magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/ u dužini od oko 20 kilometara i njena procijenjena vrijednost je oko 10 miliona KM.

Ova uska, krivudava i većim dijelom makadamska dionica, ispod koje je velika provalija prema Drini, na više mjesta oštećena je klizištima.

Iz lokalne zajednice više puta je apelovano da se postojeći put proširi dok novi ne bude napravljen. Skupština opštine Foča posljednji put je u januaru ove godine uputila zahtjev nadležnim institucijama da se konačno krene u obnovu putne mreže.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti