Milić: Otklonjene prepreke za kapitalne projekte

07.09.2022. 07:46 / Izvor: SRNA
milić

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da su dogovorom o koridorima za izgradnju auto-puteva koji prolaze kroz Brčko otklonjene sve prepreke za realizaciju kapitalnih projekata.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da su dogovorom o koridorima za izgradnju autoputeva koji prolaze kroz Brčko otklonjene sve prepreke za realizaciju kapitalnih projekata koji se intenzivno odvijaju na relaciji auto-puta iz pravca Banjaluke ka Bijeljini.

"Siguran sam da će i distrikt Brčko u daljoj razradi ovih koridora učiniti maksimalan napor da konačna rješenja budu pripremljena za usvajanje kroz izjašnjavanje na Vladi i Skupštini distrikta o prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana", istakao je Milić novinarima nakon sastanka ministra komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara Vojina Mitrovića sa zvaničnicima Republike Srpske i Federacije BiH. 

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da će nakon što su danas dogovoreni koridori, Zavod za planiranje, projektovanje i izgradnju distrikta, na tehničkom nivou, sačiniti konačan prijedlog, koji bi, u savjetodavnom smislu, ponovo bio sagledan od javnih preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" i "Autoceste Federacije", nakon čega će ići u parlamentarnu proceduru i javni uvid. 

Kadrić je naveo da će Brčko učiniti sve da izubljeno vrijeme nadoknadi vrijednim postupanjem oko eksproprijacije i izrade neophodnih zakonskih propisa. 

Federalni premijer Fadil Novalić ocijenio je da je postignuto rješenje optimalno i za FBiH i za Republiku Srpsku. 

"Koridor Vc smo finansijski zatvorili, sada predstoje tehničke pretpostavke da se to privede kraju. Dio našeg potencijala se sada prebacuje na izgradnju puta Tuzla-Brčko koji je dio šireg koridora Sarajevo-Beograd koji projektuju tri zemlje. Vlada FBiH projektuje taj dio već od januara i važno je da se zna gdje su konektivne tačke na ulazu u Brčko distrikt, južno, iz pravca Tuzle i sjeverno prema Orašju. Isto to je važno i za Republiku Srpsku samo sa zapadne i istočne strane", pojasnio je Novalić. 

Supervizor za Brčko Džonatan Menuti rekao je da je uvjeren da će jučerašnji dogovor uskoro biti i realizovan. 

Na današnjem sastanku ministra komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara Vojina Mitrovića sa zvaničnicima Republike Srpske i FBiH u Brčkom usvojene su trase koridora za izgradnju auto-puteva Beograd-Sarajevo-Beograd i Beograd-Banjaluka koji prolaze kroz distrikt. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti