Konverzija projekta: Blok 3 TE Tuzla mogao bi sa uglja preći na drvnu biomasu

07.09.2022. 13:02 / Izvor: Akta.ba
te tuzla

JP EPBiH i EBRD potpisat će u četvrtak mandatno pismo za Projekat konverzije Bloka 3 TE Tuzla.

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisat će u četvrtak, 8. septembra mandatno pismo za Projekat konverzije Bloka 3 TE "Tuzla“ na ugalj u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase.

Mandatno pismo će u prostorijama Poslovno-tehničke zgrade JP Elektroprivreda BiH potpisati generalni direktor ovog preduzeća Admir Andelija i Manuela Naessl, direktorica Ureda EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu.

Mandatnim pismom potvrđuje se zaintersovanost Evropske banke za obnovu i razvoj da razmotri učešće u Projektu konverzije Bloka 3 u TE "Tuzla", koji trenutno kao energent za proizvodnju koristi ugalj, u kombinovano toplotno i energetsko postrojenje na bazi drvne biomase kroz obezbjeđivanje dugoročnog finansiranja, u obliku korporativnog kredita u iznosu do 50 miliona eura, a što će zavisiti od rezultata dalje procjene Projekta.

Blok 3 TE "Tuzla" (100 MWe, 220 MWt) prestaje s pogonom na ugalj do kraja 2023. godine, u skladu s Opt-out opcijom. Nastavak rada ovog kogeneracijskog Bloka, koji je konektovan na toplinsku stanicu sistema daljinskog grijanja gradova Tuzla i Lukavac, moguć je samo ukoliko se postrojenje uskladi sa zahtjevima Direktive o industrijskim emisijama (IED).

Jedna od opcija je da se izvrši potpuna konverzija Bloka 3 na biomasu, čime bi se ispunili i zahtjevi prema IED. Realnost i perspektivnost planiranog projekta, u smislu savladavanja logističkih izazova obezbjeđenja biogoriva, baziraju  se na prikladnoj veličini Bloka 3 (kotlovi 2x50 MW, turbogeneratorski set 100 M).

Realizacijom projekta konverzije, Blok 3 bi u kogenerativnom režimu rada obezbijedio toplinsku energiju okolnih gradova u skladu s direktivama o obnovljivim izvorima, energetskoj efikasnosti i klimatskoj regulativi, u dugoročnom pogledu - do 2050. godine, pa i poslije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti