Besplatno prenatalno testiranje za buduće majke u RS

07.09.2022. 14:42 / Izvor: Akta.ba
prenatalno testiranje

U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem o novim mjerama pronatalitetne politike.

U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem o novim mjerama pronatalitetne politike.

"Tokom današnjeg sastanka sa ministrom Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem finalizovali smo ovu sjajnu ideju i usaglasalili proceduralne korake za njenu realizaciju", izjavila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Istakla je da je ovo još jedna mjera u nizu pronatalitetnih mjera u RS-u.

"Ovom mjerom želimo postići da budući roditelji budu spokojni i da svoje potomstvo dočekuju na miran način", istakla je Cvijanović.

Cvijanović je predložila je da Vlada RS-a u okviru postojećih programa novih mjera pronatalitetne politike uvrsti i mjeru koja se odnosi na besplatne prenatalne testove za sve trudnice u Republici Srpskoj.

Navela je da će ova mjera biti realizovana za one koji žele da prođu kroz takvu vrstu testiranja i da će to biti omogućeno u sklopu zdravstvenog sistema RS-a.

"Ova mjera podrazumijeva rasterećenje budžeta jer neće roditelji sami morati razmišljati na koji način obezbijediti sredstva za besplatne prenatalne testove", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da je njena inicijativa potekla iz ranijih razgovora sa predstavnicima udruženja koje vode brigu o porodici, pronatalitetnim mjerama i politikama.

"Kao rezultat tih konsultacija izašla sam sa tim prijedlogom i našila na odobravanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, resornog ministra i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja", rekla je Cvijanović.

Predsjednica RS-a je podsjetila da ovo nije jedina mjera koju je ona predložila u oblasti pronatalitetne politike, navodeći da su u pitanju tri pokušaja besplatne vantjelesne oplodnje, a rezultat toga je više od 1.600 rođenih beba u RS-u , i to zahvaljajući podršci Vlade.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti