Treći protest i deveti mjesec bez plata radnika Agencije za privatizaciju u FBiH

08.09.2022. 12:09 / Izvor: N1
Protest

Ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu danas je održan protest Sindikalne organizacije Agencije za privatizaciju u FBiH.

Ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu danas je održan protest Sindikalne organizacije Agencije za privatizaciju u FBiH. Oni su primorani treći put izaći na proteste sa istim zahtjevom - isplate devet zaostalih plata.

Nekoliko zaposlenih mirno su protestovali noseći transparente na kojima su poručili: “I naša djeca treba da jedu i da se školuju”, “Devet mjeseci bez plaće”, “Hoćemo zdravstveno osiguranje”, "Vratite nam dostojanstvo, mi svoju plaću zaradimo".

Radnici Agencije za privatizaciju u FBiH kao Sindikalna organizacija Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, traže aktivno uključenje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u rješavanju isplate devet zaostalih plaća, kao i deblokade rada Agencije.

Zahtjevi Sindikata su isplata neisplaćenih plata i naknada sa pripadajućim porezima i doprinosima za period od januara do augusta 2022, a samim tim osiguranje zdravstvenog osiguranja bez kojeg su ostali kako radnici, tako i članovi porodica, kao i osiguranje deblokade rada za normalno obavljanje poslova po ugovoru o radu i zakonom date nadležnosti.

Navode da je Vlada Federacije upoznata sa teškim finansijskim stanjem Agencije još od januara 2020., koje je uzrokovano blokadom računa po osnovu Rješenja o izvršenju na transakcijskim računima Agencije, a na osnovu Presude Vrhovnog suda Federacije BiH od 5. decembra 2019.

Zašto se ne čini ništa na rješavanju problema?

Iz Sindikalne organizacije Agencije za privatizaciju u FBiH su naglasili da Agencija nema sredstava za isplatu po ovoj presudi, jer je veoma visok iznos dosuđenih sredstava.

Vlada FBiH, kažu, upoznata je sa teškom situacijom radnika Agencije, ali su, tvrde ostavljeni po strani već dvije i po godine. Nadležni su se, kažu, oglušili na sva pisma, upute i molbe radnika, čak i na štrajk održan februara 2021. godine u trajanju od mjesec dana.

Tada ih je, podsjećaju, primio federalni premijer Fadil Novalić. Imenovao je Radnu grupu za prevazilaženje poteškoća u Agenciji sa zadatkom da u roku od 10 dana predloži rješenje. No, kažu ovi radnici, do danas im se niko nije obratio, rješenja nema, a oni i dalje ostaju bez plata. Stoga smatraju da je cilj formiranja radne grupe bio da se dobije na vremenu i da ih se skloni s ulice. Ali poručuju, vratili su na ulice, i očekuju da im se kaže zašto se ne čini ništa na rješavanju problema Agencije za privatizaciju FBiH i 21 njenog radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti