Košarac: Prioritetno obezbijediti dovoljno drvnih sortimenata za domaću upotrebu

13.09.2022. 08:12 / Izvor: BHRT
drva

Košarac se jučer sastao sa ministrom trgovine Federacije BiH Zlatanom Vujanovićem, sa kojim je razgovarao o inicijativi Vlade Federacije BiH o produženju važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

"Izuzetno je važno da u narednom periodu dođemo do zajedničkog rješenja u vezi sa mogućnosti produženja zabrane izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, a prioritet je obezbijediti dovoljnu količinu za domaću upotrebu", izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

Košarac se jučer sastao sa ministrom trgovine Federacije BiH Zlatanom Vujanovićem, sa kojim je razgovarao o inicijativi Vlade Federacije BiH o produženju važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Vujanović, na čiji je prijedlog Federalna vlada usvojila inicijativu, informisao je Košarca o sadržaju same inicijative i zaključcima Vlade Federacije BiH.

"Moj stav je da prioritetno moramo obezbijediti dovoljne količine za domaću upotrebu i to po cijenama koje su prihvatljive po domaćim kriterijumima", rekao je ministar Košarac. 

On je najavio da će do kraja tekuće sedmice obaviti zajedničke konsultacije o ovom pitanju sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva trgovine Federacije BiH, te predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH i entitetskih privrednih komora. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti