Vlada

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Vlada FBiH donijela Plan upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u FBiH

Federalna vlada danas je donijela Plan upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u FBiH za period od 2022. do 2027. godine.

15.09.2022. 13:40 / Izvor: Akta.ba

Odlukom, koju je predložilo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalna vlada danas je donijela Plan upravljanja vodama za vodno područje rijeke Save u FBiH za period od 2022. do 2027. godine.

Svrha tog plana je stvaranje okvira i utvrđivanje načina za održivo upravljanje vodama u skladu s ciljevima Okvirne direktive Evropske unije o vodama (ODV), saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada FBiH će ovaj plan dostaviti na usvajanje Vijeću ministara BiH, a o njegovom donošenju će Federalno ministarstvo obavijestiti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Također, Agencija za vodno područje rijeke Save (AVP) o donošenju Plana obavještava organe, institucije, preduzeća, pravne osobe i druga tijela uključena u postupku konsultovanja javnosti.

Institucije i pravne osobe zadužene Planom dužne su, na zahtjev AVP, dostavljati sve podatke i informacije potrebne u svrhu izrade dvogodišnjih izvještaja o provođenju programa mjera, a o čijoj realizaciji Federalno ministarstvo izvještava Vladu FBiH.

Svake dvije godine Federalna vlada izvještava Parlament FBiH o provođenju programa mjera.

Plan upravljanja vodama je sastavni dio Odluke, a moguće ga je preuzeti kao integralni tekst sa službenih web stranica Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  i AVP Sava.

Vlada je danas, također, usvojila i izvještaj o radu Upravnog odbora Agencije za vodno područje rijeke Save za 2021. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti