Tužilaštvo BiH podiglo samo jednu optužnicu za visoku korupciju u 2021.

16.09.2022. 08:06 / Izvor: Federalna.ba
Tužilaštvo BiH

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini ne funkcionira, najkorumpiraniji su na slobodni, oni na vlasti nedodirljivi, poručio je nedavno ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy.

Pravosuđe u Bosni i Hercegovini ne funkcionira, najkorumpiraniji su na slobodni, oni na vlasti nedodirljivi, poručio je nedavno ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy. Iako imaju velike ovlasti, tužitelji ih ne koriste, pa su krupne ribe zaštićene. Do kada će finansijeri reformi pravosuđa ulagati u sistem koji se više bavi korupcijom u vlastitim redovima nego konkretnim predmetima?

Borba protiv korupcije nikada lošija, sudije i tužioci podložni primanju mita svjesni da su dio problema, navodi Murphy u nikada oštrijem tumačenju bh. pravosuđa. Autocenzura i politizacija optužnica za visoku korupciju slika su onih koji unutar vlastitih redova ne mogu da uvedu red.

“Mnoge sudije i tužioci idu linijom manjeg otpora, autocenzurišući svoj rad i odlučujući se za procesuiranje jednostavnijih slučajeva da bi izbjegli kontroverzan rad jer sistem nagrađuje količinu, a ne kvalitet. To rezultira gotovo potpunim nekažnjavanjem korumpiranih ljudi na vlasti, takozvanih ‘velikih riba’, koje su uključene u korupciju na visokom nivou i organizirani kriminal”, naglasio je Murphy.

Jedna optužnica u prošloj godini - rezultat je to borbe protiv visoke korupcije državnog tužilaštva. Ni druga se tužilaštva u Bosni i Hercegovini ne mogu pohvaliti brojem optužnica za ovo krivično djelo, bilo ih je samo tri. Pa je sindrom nekažnjivosti korupcije zavladao bh. pravosuđem, koje se bavilo samim sobom, aferama i smjenama.

“Svi oni koji spadaju u krug prozvanih vezano za tzv. krupnu korupciju, koja je uveliko naslonjena na politiku, istovremno imaju svoje zaštitnike kada otpočnu postupci protiv njih. Ako analizirate postupke koji su bili najavljeni ili se o njima nešto govorilo, redovno je iz reda naroda tog koji je prozvan rečeno da to ‘nije baš tako’. Mislim da je to postalo uzus - jedni druge na neki način štite”, kaže advokat i bivši sudija Vlado Adamović.

“Osobe koje su na vlasti, koje vrlo otvoreno dolaze u situaciju sukoba interesa, vrlo otvoreno u tenderima favoriziraju svoje kompanije, vrlo otvoreno krše zakon o javnim nabavkama, nikada ne dolaze u situaciju da odgovaraju za ta djela. Pravosuđe vrlo jasno označava da postoje oni koji su zasad nedodirljivi”, ističe direktor i izvršni urednik BIRN BiH Denis Džidić.

Sudski postupci protiv optuženih za visoku korupciju traju i po deceniju, rijetko završe pravosnažnim osuđujućim presudama, a i one završe uslovnim kaznama. Dok zvanični izvještaji upozoravaju da politički utjecaj i korupcija uzrokuju ovakvo stanje u bh. pravosuđu, u državnom tužilaštvu krivca traže na drugim adresama.

“U 2021. godini dobili smo 100 prijava koje se odnose na korupciju. Od tih 100 prijava dobili smo šest izvještaja o počinjenom krivičnom djelu svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Od tih šest izvještaja jedna policijska agencija je podnijela izvještaj koji se odnosi na visoku korupociju. Dakle, nema kvalitetnih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, odnosno, onih bivših krivičnih prijava da bismo imali kvalitetne predmete”, navodi v. d. glavnog tužioca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić.

“Kada glavni tužilac kaže da mu policija ne radi – pa, procesuiraj policiju, ko te sprečava u tome? Čak i da lišavaš slobode policiju - niko te ne sprečava”, poručuje Adamović.

Nekažnjavanje i neprocesuiranje visoke korupcije ne donosi nikakve sankcije za one kojima je to posao. Posljednji konkurs za glavnog državnog tužioca pokazao je i to da su upravo izgubljeni predmeti za pojedine kandidate referenca za biti na listi za prvog u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti