Da li će biti štrajka prosvjetnih radnika u HNK?

16.09.2022. 08:08 / Izvor: BHRT
strajk

Resorna ministrica poručuje da se slaže s povećanjem plaće profesorima te da je uvjerena kako će se problemi koji imaju sa Sindikatom riješiti.

Vlada Zapadnohercegovačkog kantona i Nezavisni sindikat uposlenika srednjih škola, iako su trebali, još nisu potpisali kolektivni ugovor. Sporazum je bio postignut, no naknadno je izmijenjen u Vladi, poručuju iz Sindikata, zbog čega u konačnici nije ni došlo do potpisivanja. Zato su protekle sedmice organizirali štrajk upozorenja u obje nastavne smjene, a sad najavljuju generalni štrajk ako se ne usaglase svi članci novog kolektivnog ugovora.

"Opet smo na početku", poručili su iz Sindikata budući da ih je nakon usuglašenog kolektivnog ugovora izigrala Vlada, kazali su.

"Ono na čemu smo zapeli je to da se zaštiti naša plaća, u smislu da kako raste inflacija da tako rastu i naša primanja. To, nažalost, nije jedini kamen spoticanja, jer osim što nije u kolektivni ugovor ugrađen jedan takav članak, dogodilo se to da su u Ministarstvu obrazovanja u potpunosti prekorojili taj tekst cjelokupnoga kolektivnog ugovora bez znanja Sindikata", rekla je Jasminka Petric, predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenika srednjih škola u ŽZH.

"Ja sam u uvjerenju da dio koji je vezan za obrazovanje i onaj dio na šta mi, odnosno ja, imam uopće mandat za pregovarat, mislim da smo im sve ili skoro sve uvažili. One stvari koje su se mogle. A najveći dio prijepora je vezan za financije. Probamo i to riješiti", kazala je Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHK. 

Resorna ministrica poručuje da se slaže s povećanjem plaće profesorima te da je uvjerena kako će se problemi koji imaju sa Sindikatom riješiti. U ovom su tjednu na Vladi napravili novi nacrt kolektivnog ugovora.

"Ponovo naglašavam da ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa nije odgovorno za sve članke u kolektivnom ugovoru. Na stranu što smo nositelji mi, ali imaju i druge institucije, odnosno druga ministarstva koji će kazati svoj stav o svemu tome", rekla je Mikulić.

U međuvremenu je oformljeno Mirovno vijeće i treba krenuti proces pomirbe. Paralelno s tim, Sindikat je tražio i nastavak pregovora. Ukoliko pomirba i pregovori ne urode plodom, Skupština Sindikata će pokrenuti generalni štrajk.

"To nikome u školi nije u interesu. Apelirali smo cijelo ljeto da sjednemo za pregovarački stol i da dogovorimo detalje oko kojih sporimo ali, ja ponavljam, nitko nas nije kontaktirao", rekla je Petric.

S druge strane, ministrica najavljuje pregovore i moli Sindikat za strpljenje. Strpljenja je sve manje i u pitanju su dani do pokretanja generalnog štrajka, najavili su iz Sindikata.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti