Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata

17.09.2022. 08:32 / Izvor: Akta.ba
drvni sortimenti

Sagovornici su zajednički usaglasili da je neophodno produžiti primjenu predmetne odluke, te dogovorili da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi sa mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizovao je u Sarajevu zajedničke konsultacije o inicijativama vlada RS-a i FBiH u vezi sa mogućnošću produženja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Sastanku su prisustvovali ministri trgovine RS Suzana Gašić i FBiH Zlatan Vujanović, kao i predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, kao i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković. 

Sagovornici su zajednički usaglasili da je neophodno produžiti primjenu predmetne odluke, te dogovorili da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi sa mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza.

"Zajednička ocjena je da je potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke, te da postoji realan osnov da u narednim danima dogovorimo rješenje u vezi sa ogrjevnim drvetom. Vjerujem da ćemo, poštujući rokove definisane prethodnom odlukom, pravovremeno donijeti novu odluku koja će uvažiti inicijative poslovne zajednice i nadležnih institucija", poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je istaknuto da će se, prilikom potencijalnog produženja Odluke, pratiti i analizirati snabdjevenost tržišta, te u skladu s tim, razmotriti prijevremeno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

PODIJELI:
TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti