RŽR Ljubija opet u statusu kvo, ništa od dokapitalizacije rudnika

17.09.2022. 09:08 / Izvor: BHRT
RŽR Ljubija

Rudnik željezne rude Ljubija ponovo je u statusu kvo i vraćamo se na istu poziciju, poručio je nakon vanredne sjednice skupštine akcionara direktor RŽR Ljubija.

Skupština akcionara Rudnika željezne rude "Ljubija" Prijedor donijela je odluku o stavljanju van snage odluka o povećanju osnovnog kapitala i trećoj emisiji redovnih akcija rudnika. Na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara tako je formalizovana odluka Vlade Republike Srpske, koja je krajem augusta zadužila Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske da uputi zahtjev Upravnom odboru Rudnika "Ljubija" da sazove vanrednu sjednicu Skupštine akcionara, radi stavljanja van snage ove dvije odluke. 

Rudnik željezne rude Ljubija ponovo je u statusu kvo i vraćamo se na istu poziciju, poručio je nakon vanredne sjednice skupštine akcionara direktor RŽR Ljubija. Novom odlukom Skupština akcionara van snage je stavila prethodne odluke donesene prije samo nešto više od mjesec dana, a kojom je Vlada odlučila izvršiti dokapitalizaciju rudnika kroz ugovor s američko-kanadskim konzorcijumom. 

"Vi znate u kakvom smo mi statusu. Mi smo preduzeće koje nema osnovnu djelatnost. Mi smo preduzeće koje ima zajedničko preduzeće sa ino partnerima gdje su naši donosni definisani u okviru da mi i dalje idemo po svom planu kao što smo radili", kaže ravnatelj RŽR Ljubija Prijedor Stanko Vujković.

Za samo desetak minuta na istom mjestu većinom glasova poništena je prethodna odluka. Protiv su glasali "Kristal invest" i "Management solutions" dok su uzdržani bili mali akcionari i "Euroinvestment" fond.

"Sada dajemo, sada poništavamo odluku. Meni se to ne dopada. Ja sam bio suzdržan jer je to neka rašomonijada, nešto se događa. Ovo što kažu da treba izuzeti neke nekretnine iz vlasništva rudnika pa onda nastaviti dalje dokapitalizaciju, meni je to sumnjivo", navodi predsjednik Udruge malih akcionara RŽR Ljubija Prijedor Mirko Šašić.

Razlozi zbog kojih je Vlada odlučila da krene u dokapitalizaciju rudnika Ljubija, a potom povuče takvu odluku javnost od Vlade nije dobila jasno pojašnjenje. Razloge odustajanja posredno je prenio gradonačelnik Prijedora, rekavši da se u kratkom roku ne mogu izuzeti sve parcele i imovinu koja je u vlasništvu preduzeća, ali od interesa za lokalnu zajednicu. Očigledno je da je riječ o političkom pritisku, jer je i ovaj pokušaj prodaje kroz dokapitalizaciju izazvao oštru reakciju poltiičkih oponenata, podsjeća sagovornik.

Prije 5 godina u NSRS propala su tri pokušaja prodaje većinskog udjela u rudniku Ljubija ciljanom kupcu, nakon čega je ovaj rudnik skinut sa liste strateških preduzeća čime je Parlament eliminisan iz odlučivanja o njegovoj sudbini. Nakon neuspješne prodaje na berzi rješenje je pronađeno u dokapitalizaciji, koja je danas i formalno stopirana. Iza američko-kanadskog konzorcijuma koji je za 50 miliona KM trebao da postane većinski vlasnik prijedorskog rudnika stoji Evgenij Zotov, koji je i prije nekoliko godina zastupao potencijalnog kupca Izraeli investment group.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti