Skoro 250 hiljada KM za podršku ustanovama predškolskog odgoja

19.09.2022. 12:56 / Izvor: Akta.ba
predškolski odgoj

Ugovore o dodjeli sredstava za podršku predškolskom odgoju i obrazovanju, danas je sa predstavnicima predškolskih ustanova, te načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem, potpisao ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Ugovore o dodjeli sredstava za podršku predškolskom odgoju i obrazovanju, danas je sa predstavnicima predškolskih ustanova, te načelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem, potpisao ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Ukupna vrijednos danas potpisanih ugovora iznosi 240.500 KM, čime je Vlada Tuzlanskog kantona podržala razvoj predškolskog odgoja. Od ovog iznosa, za projekte rekonstrukcije predškolskim ustanovama je dodijeljeno ukupno 60 hiljada KM, za projekte izgradnje i dogradnje javnih predškolskih ustanova 40.500,00 KM, dok je za nabavku općih sredstava i učila odobreno 40.000 KM.

Ovogodišnjim programom osigurano je i 100.000 KM za potrebe osnivanja javne predškolske ustanove u lokalnim zajednicama koje nemaju predškolsku ustanovu, zahvaljujući čemu će građani Kalesije po prvi puta dobiti javnu predškolsku ustanovu u svom gradu.

"Izuzetno nam je zadovoljstvo dati naš doprinos razvoju predškolskog odgoja u Tuzlanskom kantonu. Ove ugovore nekako najslađe potpisujemo, jer znamo da su usmjerena našim najmlađim, u našu budućnost. Stvarajući uslove za što kvalitetniji boravak i odgoj mališana u predškolskim ustanovama, stvaramo im kvalitetnije predispozicije za njihov brži i bolji budući razvoj. Posebno nam je zadovoljstvo da ovim programom pomažemo osnivanje jedne nove javne predškolske ustanove i to u gradu gdje takva institucija do sada nije postojala. Time ponovno pokazjemo da kroz sve naše programe vodimo računa o ravnomjernom razvoju Kantona i da su nam jednako biti građani, Tuzle,  Banovića, Sapne, Gradačca, Gračanice, Lukavca i td.“, kazao je danas ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.

Ministar Omerović je dobitnicima sredstava čestitao na odobrenom iznosu, pohvalivši i kvalitet projekata sa kojim su aplicirali, ali i dosadašnji rad predškolskih ustanova sa djecom.

"Neka danas odobrena sredstva budu naš mali doprinos poboljšanju ukupnog stanja u oblasti predškolskog odgoja. Ne sumnjam da će rekonstrukcije, ali i nabavka nove opreme za rad sa djecom umnogome poboljšati, kako uslove za boravak mališana, tako i rad sa njima podići na jedan viši nivo“, zaključio je ministar Omerović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti