Višković: Realni sektor rasterećen za oko milijardu KM

20.09.2022. 11:11 / Izvor: SRNA
REALNI SEKTOR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je realni sektor u RS u protekle četiri godine oslobođen za oko milijardu KM obaveza prema republičkom budžetu, od čega je 450 miliona KM otišlo na povećanje ličnih primanja.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je realni sektor u RS u protekle četiri godine oslobođen za oko milijardu KM obaveza prema republičkom budžetu, od čega je 450 miliona KM otišlo na povećanje ličnih primanja.

Višković je rekao da je prosječna plata u RS 1.160 KM i da je već duže vrijeme veća nego u Federaciji BiH.

"Svake sljedeće godine, mjerama koje smo kreirali, oslobađamo poslovnu zajednicu za 330 miliona KM na godišnjem nivou", rekao je Višković obraćajući se u pozdravnom dijelu poslovne konferencije "Izazovi i budućnost poslovanja" u Banjaluci.

Dodao je da je ponosan na činjenicu da je u RS trenutno rekordan broj zaposlenih, što je dokaz dobrog rada institucija i poslovne zajednice. Treba, napomenuo je, nastaviti raditi na kreiranju što boljeg poslovnog ambijenta, koji bi i danas bio bolji da nije bilo raznih izazova i krize na svjetskom nivou.

"Radili smo timski sa svim socijalnim partnerima i nadam se da smo napravili rezultate koji su u datim okolnostima bili mogući. Uvijek može bolje i više", rekao je Višković.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić ocijenio je da je u proteklom periodu dobar dijalog Vlade i poslodavaca rezultirao razvojem društva, koje se, između ostalog, ogleda kroz povećanje plata u RS.

Trivić je istakao da su u protekle četiri godine ostvarili značajno smanjenje opterećenja rada, smanjenje parafiskalnih nameta, te stvaranje boljeg poslovnog ambijenta. On je istakao da je u RS trenutno najveći procenat pokrivenosti uvoza izvozom, kao i da RS ima najveći koeficijent raspodjele od PDV-a do sada.

Trivić je napomenuo da se svijet proteklih godina suočavao da izazovima i krizom u vidu pandemije virusa korona, zatim inflacije i da će povećanje cijene energenata dovesti i do recesije, a time i do usporavanja rasta plata.

Šef Kancelarije EU u Banjaluci Simone Guerini rekao je da se cijeli svijet suočava sa velikim izazovima i da svaka zemlja treba da im se prilagodi da bi bili prevaziđeni.

"Sve zemlje, pa tako i BiH, treba da se prilagode tim izazovima, a to najbolje mogu razvojem potencijala koje imaju. BiH ima našu podršku u tome", rekao je Guerini.

On je naglasio da je uvijek zadovoljstvo vidjeti da postoji aktivan dijalog između poslodavaca, Vlade, akademske zajednice i strukovnih organizacija.

Vlada Republike Srpske i Unija poslodavaca su u periodu od 2018-2022. godine sprovodile reforme na bazi Memoranduma o zajedničkim politikama, čiji su ukupni finansijski efekti 861 milion KM, koji je usmjeren na rast plata, što je rezultiralo i povećanjem prosječne plate za 12 odsto.

Cilj konferencije, koju organizuje Unija poslodavaca RS, je da se dijalogom poslodavaca, predstavnika Vlade Republike Srpske, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija prepoznaju ključni ekonomski i socijalni izazovi, kao i pravci djelovanja ka stvaranju produktivne i socijalno pravedne zajednice. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti