Vinska cesta Hercegovine prepoznata na konferenciji vinskih ruta u Pijemontu

21.09.2022. 07:34 / Izvor: Fena
vinska cesta

Savez italijanskih puteva vina, ulja i aroma u saradnji s Iter Vitisom organizovao je ove sedmice prvu međunarodnu konferenciju vinskih cesta u gradiću Alba u Pijemontu.

Savez italijanskih puteva vina, ulja i aroma u saradnji s Iter Vitisom organizovao je ove sedmice prvu međunarodnu konferenciju vinskih cesta u gradiću Alba u Pijemontu, regiji poznatoj po vrhunskim vinima i gastronomiji, a u središtu pažnje se našla i Vinska cesta Hercegovine, koja je nedavno primljena u evropsku porodicu vinskih ruta.

Predstavnici iz BiH u Italiju su došli uz podršku projekta USAID Turizam.

Iter Vitis će svojim partnerima, kako je rekla njegova predsjednica Emanuela Panke, ponuditi vidljivost vinskih teritorija na međunarodnim tržištima i podržati vinske ceste u pronalaženju partnera za projekte saradnje.

"Također, važno je napraviti zajednički front za aktivnosti zagovaranja, pokazujući kako vinske ceste moraju postati sagovornici da bi bili integrisani u faze planiranja i implementacije programa ruralnog razvoja", istakla je Panke koja je početkom ovog mjeseca učestvovala i u promociji Vinske ceste Hercegovine u BiH.

Protekle dvije godine donijele su velike pomake u vinskom turizmu, s transformacijama u putnoj logistici, doživljaja vina i ponašanju potrošača. U prvi plan su došli mnogi izazovi i prilike u vezi digitalizacije, održivosti i međunarodne saradnje, rečeno je Feni iz projekta USAID Turizam.

Predsjednik Saveza italijanskih puteva vina, ulja i aroma Paolo Morbidoni je rekao da nikada, kao danas, saradnja lokalne zajednice i kompanija nije predstavljala važniju stvar i dodatnu vrijednost u izgradnji turističkog proizvoda.

"To još više važi za proizvode kao što su vino, ulje i mnoga druga izvrsna hrana, čija proizvodnja i sve aktivnosti vezane za ugostiteljstvo na odlučujući način doprinose održavanju vitalnih i produktivnih ruralnih područja. Započeti dijalog s UNWTO ide u tom pravcu, kao i želja za dijalogom s brojnim vinskim putevima svijeta, s ciljem razmjene iskustava, dobrih praksi i radom na zajedničkim projektima", napomenuo je Morbidoni.

Sastanak o budućnosti vinskih puteva u perspektivi međunarodnog vinskog turizma, održava se pod pokroviteljstvom ENIT - Nacionalne turističke agencije, regije Pijemont, od Turističke zajednice Langhe Monferrato Roero i Saveza puteva vina i okusa Pijemonta, a u okviru kojeg je promovirana i Vinska cesta Hercegovine u segmentu predstavljanja primjera dobre prakse iz svijeta.

"Uz podršku USAID projekta Turizam i Vanjskotrgovinske komore BiH danas imamo priliku da predstavljamo potencijale vinskog turizma naše zemlje u zemlji i pokrajini koja predstavlja "dom" vinskog turizma. Ponosni smo na činjenicu da imamo vinare iz naše zemlje, da smo zaokružili cijelu priču s svim akterima u zajednici i da smo napravili okvir koji je oživio Vinsku cestu Hercegovine, stavio je na svjetsku mapu i učinio je važnim proizvodom za našu turističku ponudu. Ovdje smo prepoznati od predstavnika institucija, saveza i grupacija iz cijelog svijeta, Svi sa interesovanjem žele saznati više o onome što smo napravili i šta nam je budućnost. Vinski turizam je vrijedan 2,5 milijarde eura, te nosi velike šanse za zajednice koje Vinska cesta pokriva", poručila je Ognjenka Lalović iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predstavljanje Vinske ceste Hercegovine nastavlja se narednih dana sa nastavkom posjeta vinarima u Italiji, te učešćem na događajima i konferencijama koje u ovoj sedmici okupljaju elitu vinskog turizma u Pijemontu.

Vinska cesta Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvata viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je početkom ovog mjeseca u u kulturnu rutu Vijeća Evrope "Iter Vitis".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti