Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Saradnja poslodavaca i Vlade RS dala finansijski efekat od 861 milion KM

22.09.2022. 13:34 / Izvor: capital.ba
unija poslodavaca

Memorandum o zajedničkim politikama koji od 2018. godine sprovode Vlada Republike Srpske i Unija poslodavaca RS dao je finansijski efekat od 861 milion maraka.

Memorandum o zajedničkim politikama koji od 2018. godine sprovode Vlada Republike Srpske i Unija poslodavaca RS dao je finansijski efekat od 861 milion maraka, a što je u konačnici rezultiralo rastom prosječne plate od 12 odsto, piše Capital.ba.

Prema podacima koje je Unija poslodavaca RS danas predstavila na konferenciji  “Izazovi i budućnost poslovanja” do najvećeg rasterećenja privrede je došlo uz smanjenje i ukidanje poreza gdje je poslovnoj zajednici ostalo 426,5 miliona maraka.

Kroz podsticaje privredi je usmjereno 118,8 miliona maraka, a ukidanjem raznih komunalnih, administrativnih i sudskih taksi kojih se Republika Srpska odrekla, privredni je ušteđeno dodatnih 36,4 miliona KM.

Veoma važan momenat za poslodavce je bio i kada je Vlada preuzela potpuno finansiranje porodiljskog odsustva, i tako ih rasteretila za 118,8 miliona maraka.

Predsjednik Unije Saša Trvić je kazao kako je cilj poslovne zajednice u Republici Srpskoj da zadrži povoljan poslovni ambijent pod pritiskom krize koja dolazi.

"U zadnje četiri godine smo se izborili za značajno poresko rasterećenje rada, imamo značajniji rast plata i budžetskih prihoda, a stvorili smo povoljan poslovni ambijent za dalji razvoj. Smanjili smo parafiskalne namete i razne procedure, olakšali poslovanje. Ono što prijeti da nam pokvari ambijent je kriza koju vidimo da dolazili. Ona može dovesti do siromašenja stanovništva i usporavanja rasta plata koje su na maksimumu", kazao je Trivić otvarajući konferenciju.

On smatra kako se ne treba praviti panika, već tražiti prilika.

"U krizama uvijek neko propada, a mi smo pokazali da se u njima dobro snalazimo i iz njih izlazimo bez velikih posljedica", zaključio je Trivić.

Inače, kao ključne izazove poslovna zajednica u ovom trenutku prepoznaje dalje smanjenje ponude radne snage, rast inflacije, krizu nabavke materijala i repromaterijala.

U skladu sa tim oni su pripremili deset prijedloga i preporuka Vladi za koje očekuju da će biti uvrštene u Program ekonomskih reformi Republike Srpske 2023-2025.

To su su unapređenje strateškog i institucionalnog okvira, podrška mladima, modernizacija obrazovnog sistema, nasavak poreskog rasterećenja, digitalizacija.

unija poslodavaca

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je kako je većina obaveza koje je Vlada preuzela memorandumom realizovana, ali da su neke stvari ostale nezavršene.

"Nismo do kraja završili reformu inspektorata Republike Srpske, započeli smo je ali je nismo završili u dijelu koji se odnosi na objedinjavanje inspekcija na nivou opština gradova i Inspektorata i to je nešto na čemu će se raditi u budućnosti", kazao je on.

On je kazao kako se neće stati na poreskom rasterećenju, najavivši dalju borbu protiv sive ekonomije.

"Ni jednom nisam imao problem da kažem da siva zona postoji, ali moramo zajedno da radimo. Imamo prostora da smanjimo nelojalnu konkurenciju i smanjimo prihode koji se kasnije mogu pretočiti u neke druge olakšice i davanja", rekao je Višković.

Inače, cilj današnje konferencije je da se kroz dijalog poslodavaca, predstavnika Vlade Republike Srpske, akademske zajednice, institucija i stručnih organizacija prepoznaju ključni ekonomski i socijalni izazovi, kao i pravci djelovanja ka stvaranju produktivne i socijalno pravedne zajednice.

Događaj je organizovan u okviru realizacije projekta ”Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BIH – EISE” koji finansira Evropska unija, a koji provodi Unija poslodavaca Republike Srpske.

Siniša Maksimović, direktor kompanije “ETMAX” iz Banjaluke koja je prijatelj konferencije je kazao kako je ona pokazala koliko je važan dijalog poslovne zajednice o temama koje direktno podstiču razvoj poslovanja, posvećenost ekonomskim reformama i njihovom značaju za ukupno poslovno okruženje, a što su principi po kojima i kompanija “ETMAX” djeluje.

“Reforme kao proces zahtijevaju spremnost svih nas da prihvatimo nove ideje, izazove i da pristupimo efikasnim rješenjima na drugačiji način. Vjerujem da inicijativa Unije poslodavaca RS može dugoročno unaprijediti okvir u kome poslovna zajednica djeluje i da će se rezultati zajedničkog rada i dijaloga vidjeti u budućnosti“, istakao je Maksimović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti