CIK BiH uvodi novine na izborima: Kabine će biti okrenute drugačije

23.09.2022. 09:50 / Izvor: BHRT
glasanje

U "Koaliciji pod lupom" kažu da su novine CIK-a korak naprijed u izbornom procesu, kojima se, tokom prebrojavanja, sprečava dodatno ubacivanje glasačkih listića.

U "Koaliciji pod lupom“ kažu da su novine CIK-a korak naprijed u izbornom procesu, kojima se, tokom prebrojavanja, sprečava dodatno ubacivanje glasačkih listića

Na Općim izborima 2. oktobra u Bosni i Hercegovini prvi put će biti uvedeno pečatiranje glasačkih listića sa oznakom svakog biračkog mjesta i potpisom člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića. Osim ovih novina, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) uvela je i tehničke izmjene tokom glasanja u kabini, sve u cilju sprječavanja zloupotreba i mahinacija u izbornom procesu.

Glasački listić je važeći samo ako ima štambilj tog biračkog mjesta i potpis člana biračkog odbora. Time se sprečava takozvani bugarski voz i unošenje falsifikovanih glasačkih listića, ističu u CIK-u. Novine se odnose i na glasanje u kabini. Tajnost glasanja je zaštićena, ali su ruke glasača vidljive posmatračima i članovima biračkih odbora.

“Sa okretanjem kabine spriječili smo slikanje glasačkih listića, što je bila česta pojava i da se može listić ubaciti u džep ili iz džepa izvaditi drugi glasački listić, jer su mu ruke vidljive svim prisutnim”, rekao je član Centralne izborne komisije BiH Jovan Kalaba.

U "Koaliciji pod lupom“ kažu da su novine CIK-a korak naprijed u izbornom procesu, kojima se, tokom prebrojavanja, sprečava dodatno ubacivanje glasačkih listića.

“Kratkoročni posmatrači će na biračkom mjestu pratiti da li se glasački listići izdaju u skladu sa novim procedurama, kao i da li pri prebrojavanju imaju otisak štambilja za svaki glasački listić u slučaju da se na nekim ne nalazi pečat da li se proglašavaju po proceduri kao nevažeći”, navodi Srđan Ostojić iz Koalicije “Pod lupom”.

“To su mali pomaci koje je CIK mogla da iskoristi donoseći podzakonske akte, kad već nisu na političkom nivou uspjeli da usvoje ovaj dio reformi izbornog zakona koji se tiče integriteta i transparentnosti”, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Osim novih procedura, posmatrači Koalicije “Pod lupom” pratiće i potencijalnu trgovinu u biračkim odborima. Ukoliko utvrde da su članovi biračkih odbora formalno ispred jedne stranke, a dolaze iz druge, prijavljivaće CIK-u da ih isključe iz biračkog odbora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti