Višemilionski projekti: Dvije turske kompanije žele investirati u energetiku RS

27.09.2022. 08:27 / Izvor: Federalna.ba
investiranje u energetiku

U Banjoj Luci je potpisan sporazum o saradnji između predstavnika Vlade RS-a i kompanija iz Turske HSVE investments i Polat.

U Banjoj Luci je potpisan sporazum o saradnji između predstavnika Vlade RS-a i kompanija iz Turske HSVE investments i Polat. Riječ je o investiranju ovih kompanija u oblasti energetike i rudarstva, prvenstveno u izgradnju novih elektrana iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Istakao je da su ove kompanije spremne da investiraju više stotina miliona eura u energetiku u Republici Srpskoj, odnosno proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

"Ovo su velike evropske kompanije kojima smo dostavili informacije o mogućnostima izgradnje hidreoelektrana, solarnih i vjetroelektrana. Obavijestili smo ih i o ležištima mineralnih sirovina, a posebno o mineralu kaolin kojeg ima u istočnom dijelu Srpske", rekao je Đokić.

Vlasnik kompanije Polat Adnan Polat naglasio je da je njegova kompanija spremna da ulaže sredstva u Republici Srpskoj, te da je lider u Turskoj u investiranje u obnovljive izvore energije.

"Naša prevashodna namjera jeste da investiramo u Republiku Srpsku, i to u oblasti obnovljivih izvora energije, prije svega energije vode, vjetra i sunca", rekao je Polat.

Ova saradnja plod je razgovora člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Redžepa Taipa Erdogana, predsjendika Turske, naglašeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti