OSCE: Hitno riješiti nedostatke u oblasti cyber sigurnosti zakonodavnih tijela

28.09.2022. 08:06 / Izvor: Akta.ba
cyber sigurnost

Misija Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini smatra da nedavni cyber napad na Parlamentarnu skupštinu BiH pokazuje ranjivost ključnih IKT sistema u BiH i potrebu da se hitno riješe nedostaci u oblasti cyber sigurnosti.

Misija Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini smatra da nedavni cyber napad na Parlamentarnu skupštinu BiH pokazuje ranjivost ključnih IKT sistema u BiH i potrebu da se hitno riješe nedostaci u oblasti cyber sigurnosti.

"Ovaj napad je ugrozio transparentnost zakonodavnog rada i pristup informacijama. Kako se izbori približavaju, povećana otpornost na cyber napade i razvoj internih strategija za jačanje cyber sigurnosti zakonodavnih tijela bit će od suštinskog značaja za naredni mandat Parlamentarne skupštine BiH, kao i za njen rad na reformama", saopćeno je iz OSCE-a.

Ističu da je krajnje vrijeme da nadležne institucije operacionalizuju Tim za odgovor na računarske incidente (CERT) za institucije BiH, uspostave CERT za institucije FBiH, te razviju okvirnu strategiju cyber sigurnosti za BiH.

"Bez ovih odavno neophodnih i sistemskih poboljšanja, vladini IKT sistemi će ostati izuzetno podložni cyber napadima usmjerenim na kritičnu infrastrukturu i ključne pružaoce usluga", poručuju iz Misije OSCE-a u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti