Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli u evropske zemlje

29.09.2022. 08:49 / Izvor: Glas Srpske
drva

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli su u evropske zemlje, nakon što je iz nove odluke o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drveta izuzet taj energent.

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz BiH otišli su u evropske zemlje, nakon što je iz nove odluke o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drveta izuzet taj energent.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Savjet ministara BiH u utorak je donio novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. oktobra.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pojasnio je za “Glas” da nova odluka znači da na snazi ostaje zabrana izvoza oblovine, peleta i briketa, dok je izvoz ogrevnog drveta odobren.

"Primarno smo vodili računa o potrebama građana zbog nadolazeće zime. Takođe, ovo je realan pristup u skladu sa potrebama tržišta", rekao je Košarac.

Podizanje rampe za ogrevno drvo pozdravili su proizvođači koji uveliko spremaju pošiljke za Evropu.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS Đorđe Brkić rekao je za “Glas Srpske” da im je Vlada Republike Srpske izašla u susret sagledavši stanje i utvrdivši koliko im robe propada na lagerima.

"Podmirili smo domaće tržište 97 odsto tako da smatram kako su ispunjeni uslovi da nastavimo posao sa inostranim partnerima. Prvi kamioni već su prešli granični prelaz Gradiška i idu u Evropu. Spremamo drvo u mrežici, u kutiji, za koje uopšte nije bilo kupaca na domaćem tržištu. Imamo ugovore sa kupcima u inostranstvu i bukvalno smo se spasili u posljednji čas", rekao je juče Brkić.

Sa druge strane, oni u čijim pogonima nastaje briket pomalo su iznenađeni ovom odlukom jer je i prvi put briket stavljen pod zabranu, pa izuzet, jer kako kažu, na domaćem tržištu se ta vrsta ogreva veoma malo koristi.

Vlasnik preduzeća “Megadrvo” iz Bijeljine Svetozar Ostojić rekao je da se ova firma prvenstveno bavi proizvodnjom namještaja, a od otpada koji imaju prave briket.

"Dnevno imamo pedesetak tona otpada koji prerađujemo u briket i sve smo izvozili u Austriju i Njemačku, jer ovdje nemamo kupce. Sada smo u velikom problemu, jer dolazimo u situaciju da obustavimo i osnovnu proizvodnju jer nemamo kuda sa nus-proizvodom", rekao je Ostojić, dodajući da će tražiti od Vlade RS i Privredne komore da im se pomogne i da traži da se podigne rampa za briket.

I sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je da se već javljaju proizvođači briketa i traže pomoć.

"Najkvalitetniji dio odluke koja je donesena jeste da se zabrani izvoz oblovine. Smatramo da bi našu drvnu industriju trebalo bolje snabdijevati i sve količine kojima raspolažemo prerađuju naši drvoprerađivači i pretvaraju to u najveću dodatu vrijednost", rekao je Šinik.

Đorđe Brkić je naglasio da će domaći proizvođači ogrevnog drveta, bez obzira na mogućnost izvoza, nastaviti da vode računa o domaćem tržištu, da nijedno domaćinstvo, škola ili bolnica ne ostanu bez ogreva.

"U Privrednoj komori RS potpisali smo izjave da do kraja godine držimo cijenu 180 plus PDV. Izjave su ovjerene i dostavljene nadležnima. Stojimo iza te cijene, a vodićemo računa i o količinama", istakao Brkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti