Upoznaj Stolac – doživi muzej pod vedrim nebom

29.09.2022. 10:59 / Izvor: Akta.ba
stolac

U Stocu je povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, održana konferencija "Upoznaj Stolac – doživi muzej pod vedrim nebom".

U Stocu je 27.09.2022, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, održana konferencija "Upoznaj Stolac – doživi muzej pod vedrim nebom". Događaj je održan s ciljem predstavljanja bogatog kulturnog nasljeđa i turističkog potencijala Grada Stoca i regije, sa posebnim naglaskom na kulturnu baštinu i stećke - kulturno blago iz srednjeg vijeka, koje je pod zaštitom UNESCO-a, ali i ostale kulturne znamenitosti. 

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama, turističkim sadržajima te predstavlja raskršće mnogih civilizacija i kultura. Kultura i turizam su oduvijek bili usko povezani. Era globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja, je dovela do toga da se savremeni turisti sve više fokusiraju upravo na kulturni identitet podneblja koje posjećuju. 

Svjesni sve zahtjevnijih potreba i interesa turista, partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Grčke i Italije su se udružile s ciljem promocije i valorizacije kulturnog nasljeđa. Tako je nastao PRONACUL projekat. Riječ je o međunarodnom projektu koji radi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, Slovenia, a Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara, kao jedan od partnera se u svojim aktivnostima fokusirao na unapređenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini – UNESCO zaštićene nekropole stećaka - Radimlja Stolac i Dugo Polje Jablanica, gdje su u prethodnom periodu provedene aktivnosti jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta i unapređenja sadržaja na nekropoli te promocije turističke ponude. 

Konferencija "Upoznaj Stolac – Doživi muzej pod vedrim nebom“" je započela posjetom nekropoli stećaka Radimlja, u kojoj je postavljena multifunkcionalna pametna ploča, koja će služiti za pristup različitim digitalnim alatima, međunarodnim platformama te generalno za edukativne događaje, prezentaciju i promociju turističkog potencijala. Ovom prilikom je službeno predstavljena i aplikacija „Upoznajte Stolac“ putem koje posjetioci mogu na jednom PRONACUL - Promotion of natural and cultural heritage to develop sustainable tourism in protected areas mjestu dobiti sve informacije o historijskom značaju regije, razvoju kroz historiju, sa osvrtom na arhitekturu, privredu, kulturu i druge aspekte života. 

Na nekropoli je prethodno unaprijeđen cjelokupan sadržaj za posjetioce. Nekropola Radimlja je pored pametne ploče, uređena dodatnim mobilijarom (novim klupama, stolovima, kantama za smeće), opremom za video nadzor, opremom za dječiji park te brojnim drugim sadržajima. 

"Unaprijedili smo ambijent kako bi se turisti osjećali ugodnije te smo osigurali da putem različitih alata dobiju informacije o cjelokupnoj kulturnoj baštini Grada Stoca", naglasila je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK. 

"Pored materijalne baštine, tj. trideset nacionalnih spomenika sa dvije nekropole pod zaštitom UNESCOa, konačno možemo reći da gostima možemo ponuditi i kvalitetne popratne sadržaje – odličan smještaj, vrhunsku hranu, dobar osjećaj i dobre događaje", kazala je Maja Lopin, direktorica JU Radimlja. 

Na događaju je razgovarano i o strateškom pristupu te dokumentima od strateškog značaja za upravljanje kulturnim dobrima, zatim o prilikama za unapređenje te o ekonomskom i socijalnom značaju kulturne baštine. Naglašena je važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine uz osiguranje održivog razvoja i ekonomskog rasta. 

Događaj je organizovan u okviru projekta PRONACUL koji se provodi u sklopu ADRION Programa. Projekat finansira Evropska unija a traje do 31.03.2023. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti