Čavara: Ne može se očekivati brzo rješenje u vezi zakona o minimalnoj plati

05.10.2022. 14:32 / Izvor: Fena
minimalna plata

Kaže da generalno ne može biti zadovoljan proteklim mandatom jer su bili evidentni politički nesporazumi, a malo je bilo političkih dogovora.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je da je očito da će Nacrt zakona o minimalnoj plati, koji je danas usvojen na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, biti predmet rasprave u novim sazivima oba doma Parlamenta FBiH.

Osvrnuo se na činjenicu da je na današnjoj sjednici bez rasprave usvojen navedeni nacrt i upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

"Možda ima razloga što se sjednica brzo završila i možda je čudno. Očito da mnogi zastupnici više neće biti zastupnici i da je ovo sjednica održana poslije Općih izbora. Prvenstveno se radi o nacrtu zakona o minimalnoj plati, a stav Vlade o ovom zakonu je negativan, te ne možemo očekivati brzo rješenje", smatra Čavara.

Kaže da generalno ne može biti zadovoljan proteklim mandatom jer su bili evidentni politički nesporazumi, a malo je bilo političkih dogovora.

"Također je činjenica da nismo formirali novu izvršnu vlast nakon izbora 2018. godine i da u Domu naroda faktički nismo imali parlamentarnu većinu, koja se u Zastupničkom domu skupljala, kako od koje sjednice. Kada pogledamo sve te otežavajuće okolnosti, možemo reći da je opet Federacija BiH funkcionirala i da je osigurala da svi oni koji očekuju da ostvare svoja prava kroz federalni proračun, da smo proračun usvajali u zadnjem zakonskom roku ili na vrijeme. S te strane možemo reći da smo ispunili svoju zadaću prema svima onima koji žive u Federaciji BiH u onom dijelu minimalnom, ali mislim da politički dogovor ništa ne može zamijeniti", rekao je Čavara.

Najavio je da će se teme o rješavanju sudaca Ustavnog suda FBiH razmatrati danas na sastanku u Sarajevu, koji će održati sa potpredsjednicima Federacije Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem.

"Mislim da ćemo riješiti dio problema, ne ukupno sve", dodao je Čavara danas u izjavi novinarima nakon održane vanredne sjednice Predstavničkog doma PFBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti