Istraživanje Unije poslodavaca RS: Inspektorima platilo 67% ispitanih kompanija

06.10.2022. 14:57 / Izvor: Akta.ba
korupcija

Unija poslodavaca Republike Srpske organizovala je danas u Banjaluci okrugli sto na temu "Istraživanje koruptivnih iskustava preduzeća u odnosima sa inspektorima UIO BiH", a koje je pokazalo da se 67 posto ispitanih kompanija

Unija poslodavaca Republike Srpske je 06. oktobra 2022. godine, organizovala okrugli sto na temu "Istraživanje koruptivnih iskustava preduzeća u odnosima sa inspektorima UIO BiH". Navedeni događaj je realizovan u sklopu projekta "Smanjenje korupcije u radu inspektora UIO BiH", čiji je cilj doprinijeti smanjenju korupcije tokom inspekcijskog nadzora UIO u preduzećima u Republici Srpskoj, kao i transparentnosti/jačanju sistema žalbi i unutrašnje kontrole UIO BiH.

Okruglom stolu Unije, u velikoj sali za sastanke poslovnog centra "Integra", na 12. spratu u Banjoj Luci, su prisustvovali poslodavci kao i predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, medija, Udruženja građana Tender, MUP-a (Uprave za organizovani i teški kriminalitet), Transparency Internationala BiH i dr.

Istraživanje je pokazalo da se 43.9% kompanija susrelo sa slučajevima korupcije pri kontroli rada od strane inspektora UIO, dok je 67% ispitanih kompanija, koje su se susrele sa slučajevima korupcije tokom inspekcijskog nadzora od strane UIO, platilo inspektorima ili su im izašli u susret sa – poklonom.

Takođe, istraživanje je pokazalo i da je 90.1% inspektora UIO tražilo neki vid koruptivne naknade, bilo novac, poklon ili nešto drugo, i da čak 92.1% kompanija nije uložilo žalbu na rješenja inspektora UIO. Jedan od razloga zbog kojeg se većina kompanija nije žalila na rješenja je i sam proces trajanja žalbi u periodu od 6 mjeseci do 4 godine kao i činjenica da je većina žalbi koje su pokrenute i odbijene.

 

korupcija

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, je kazao da je ovo istraživanje obuhvatilo 114 kompanija, članica Unije poslodavaca,  koje su iskazale svoje stavove i vezi sa problemom korupcije u radu inspektora UIO.

"U ovom istraživanju značajan broj kompanija nije htio odgovoriti na ta pitanja, jer su se na neki način pribojavali odmazde. Očekujemo da ćemo sa UIO potpisati memorandum, kroz koji ćemo sarađivati na suzbijanju korupcije u saradnji poslovnih subjekata i inspektora UIO", rekao je Trivić, te dodao da se kompanije ne osjećaju dovoljno slobodne da podnose žalbe na rješenje inspektora.

"Moramo raditi da procenat poslodavaca koji se obraćaju UIO u smislu žalbe, a bude mnogo veći i da pošaljemo poruku građanima da prijave bilo koji vid koruptivnih dešavanja", dodao je Trivić.

Ratko Kovačević, portparol UIO je istakao da korupcija ima svoje ime i prezime i da svako ko doživi neprijatnost od službenika UIO to treba i reći.

"Nudimo i anonimnost svakome ko ima sumnju u odmazdu i slično. Činjenica je da je u ovoj anketi obveznicima koji su trebali da iznesu ime i prezime niko nije iznio", istakao je Kovačević.

Kako kaže, skoro u svakom saopštenju pozivaju građane i poreske obveznike da prijave nezakonito trgovanje, ali i ponašanje inspektora ili drugih u UIO.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti