Koliko će građane koštati novo povećanje cijena plina?

11.10.2022. 07:35 / Izvor: BHRT
cijena plina

Odnos dolara i eura diktirat će i novo najavljeno poskupljenje plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Odnos dolara i eura diktirat će i novo najavljeno poskupljenje plina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Gazprom je obavijestio snabdjevača prirodnog plina Energoinvest da je na snazi novo usklađivanje cijena za naredna tri mjeseca. Iz Energoinvesta ili Vlade Federacije BiH ne nude odgovor koliko će to koštati građane koji se griju na ovaj energent. Stručnjaci kažu da slijedi poskupljenje od marku i 35 feninga po kubiku plina i tu nije kraj poskupljenima.

"Ja se grijem na plin, a sad računam da pređem na drva opet", ovako građani Sarajeva reaguju na moguća, nova poskupljenja plina.

Samo u ovoj godini na pomolu je četvrto poskupljenje. I dok građani traže alternative za grijanje ove zime, ruski dobavljač plina Gazprom dostavio je Energoinvestu novu ponudu cijena plina za naredna tri mjeseca. Iz Energoinvesta uvjeravaju da je snabdijevanje Federacije BiH plinom uredno, ali ne navode detalje i kažu da ne mogu saopštiti koliko će građane koštati novo povećanje cijena.

"Energoinvest se obratio Vladi Federacije BiH za saglasnost za novu cijenu. Obzirom na prethodni dogovor dvije vlade, Vlade Federacije BiH i Vlade Kantona Sarajevo koji je podrazumijevao subvencioniranje razlike cijene u punom ili djelomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može saopštiti konačnu cijenu gasa prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade Federacije BiH", saopćeno je iz Energoinvesta.

Dok građani čekaju kakva će biti odluka federalnih vlasti, iz Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva energije, rudarstva i industrije bez komentara. Ostaju dužni građanima odgovoriti šta će biti sa subvencijama. Dok se čekaju konkretni potezi, građane ne iznenađuje činjenica da je na pomolu novo poskupljenje.

Iz GAS-RES-a kažu da nisu dobili informaciju o usklađivanju cijene za četvrti kvartal ove godine. Cijena može rasti, ali i padati, navode, jer se vrši usklađivanje cijena sva tri mjeseca, a sve zavisi od kretanja cijena naftnih

"Po završetku trećeg kvartala 2022. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftnih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za četvrti kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača", navode iz GAS-RES-a.

Kada je upitanju povećanje cijene za potrošače, struka kaže da će cijena plina biti veća za marku i 35 feninga po kubiku gasa. S obzirom na trenutne cijene nafte na tržištu, kažu, možemo očekivati još jedno povećanje, i to u januaru naredne godine. I, tu nije kraj. Kada je upitanju posljednje obrazloženje Gazproma za povećanjem cijena, činjenica je da je cijena nafte imala određeni rast i da se veže za jaki dolar u odnosu na euro. Struka to vidi kao kontinuiran rast cijena, što znači nova poskupljenja u narednoj godini. Projekcije - koštat će nas novih deset miliona dolara.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku - "Ono što svi stalno zaboravljamo jeste da je Gazprom prilikom prelaska na turski tok mimo formule, bez ikavog opravdanja, bez ikakvog razloga povećao cijenu gasa koja nas prati faktički od aprila mjeseca 2021. godine. Mi po tom osnovu smo Gazpromu, neovisno od svih ovih elemenata, do sada platili 15 miliona dolara".

Koje su nam onda opcije, niko ne nudi odgovor. I dok građani po svom nahođenju tragaju za konvektorima i klimama, od nadležnih imamo tek upozorenja ili obećanja. Na struju se ne možemo grijati jer je rizična za funkcionisanje elektroenergetskog sistema, plin sve skuplji, pelet preskup. Da li je onda grijanje na drva za sada najisplativija opcija?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti