Slijedi li nam jedna od najneizvjesnijih grijnih sezona?

12.10.2022. 08:11 / Izvor: N1
grijanje

I dalje se grijati na plin? Ili ipak na drva ili pelet. Možda čak i na struju?

I danas bez odgovora od nadležnih koliko će plin biti skuplji i hoće li se troškovi subvencionirati? Ponovo tišina iako je u zgradi Vlade FBiH o ovoj temi održan sastanak. Gazprom je ranije obavijestio Energoinvest da je na snazi novo usklađivanje cijena za sljedeća tri mjeseca, a Energoinvest je novu ponudu proslijedio Vladi Federacije. Sada se čeka Vlada da kaže građanima koliko će plin biti skuplji i hoće li im i koliko pomoći.

Za sada jedino je sigurno da će tekuća grijna sezona za građane biti jedna od najneizvjesnijih.

I dalje se grijati na plin? Ili ipak na drva ili pelet. Možda čak i na struju? Grijna sezona počinje uskoro, a brojni građani i dalje nemaju odgovor na ova pitanja. Cijene drvnih proizvoda već su enormno porasle, rasti će i dalje. Poskupljenje struje već je ranije najavljeno, a plin će poskupiti četvrti put samo ove godine.

No, koliko, nadležni ne žele reći. Resorni ministra Nermin Džindić kaže dobili su zahtjev od Energoinvesta za povećanje od 9,7 posto te da se razgovara o načinu i modelima podrške subvencioniranja koje će predložiti u četvtak na sjednici Vlade FBiH. A odluku o subvencioniranju trebala bi biti objavljena početkom naredne sedmice.

Iz Energoinvesta također nisu željeli o brojkama. Kažu jedino da će cijenu plina u narednom periodu, osim kretnja cijena naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, diktirati i odnos dolara i eura.

Struka s druge strane malo je konkretnija. Kažu, cijena plina za potrošače biće veća za marku i 35 feninga po kubiku plina. Ali da to nije finalno, i da će naredno poskupljenje biti već početkom naredne godine.

Analitičari procjenjuju da je manjak plina u Evropi skoro 15% prosječne evropske potražnje zimi. Stručnjaci kažu, teško da će se moći nadoknaditi nedostajući ruski gas. Morati će se smanjiti potrošnja kako bi se mogli nositi sa sezonom grijanja u vrijeme najveće potražnje.

No, stručnjaci su uglavnom saglasni, sitruacija će, kažu, ostati vrlo teška, a normalizacija cijena gasa u Evropi mogla bi potrajati pet do deset godina. Evropa će, kažu, morati da nastavi da plaća gas i da se moli za toplije vrijeme.

Za građane iz Federacije jedina dobra vijest trenutno je da, kako kažu iz Energoinvesta, je snabdjevanje plinom uredno u dogovorenim količinama i dinamikom koja je potvrđena od strane Gazprom Exporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti