Od rafa do kase čak tri različite cijene

13.10.2022. 08:59 / Izvor: Glas Srpske
Cijene

Jedna cijena na rafu, a druga na računu sve je učestalija pojava sa kojom se u posljednje vrijeme susreću građani u RS, a trgovci i zaštitnici prava potrošača kao razloge ove obmane navode konstantna poskupljenja robe.

Jedna cijena na rafu, a druga na računu sve je učestalija pojava sa kojom se u posljednje vrijeme susreću građani u Republici Srpskoj, a trgovci i zaštitnici prava potrošača kao razloge ove obmane navode konstantna poskupljenja robe, zbog čega marketi ne stižu da usklade cjenovnike, ne poričući da ima i onih koji love u mutnom.

Iz udruženja potrošača apeluju na stanovništvo da prilikom kupovine posebnu pažnju obrate na istaknute cijene proizvoda jer im posljednjih mjeseci stiže sve više prigovora koji se odnose na neusklađenost iznosa na artiklu i računu. Takve situacije mahom idu na štetu potrošača jer su cijene na kasi gotovo uvijek više od onih koje su označene na artiklu, zbog čega kupci smatraju da su prevareni.

"O tom pitanju imamo za oko 15 odsto više pritužbi potrošača. Problem se produbljuje, sada se pojavljuju čak trojne cijene: jedna na artiklu, druga na rafu, a treća na kasi. Posljednjih dana stiglo nam je i desetak pritužbi potrošača kojima na kasi trgovci nisu mogli prokucati traženu robu jer nove cijene nisu bile unesene u sistem", navodi za “Glas” predsjednica dobojskog udruženja građana “ToPeeR” Snežana Šešlija. 

Ona kaže da zbog promjena cijena na dnevnom nivou trgovci ne uspijevaju pratiti taj tempo te uknjižiti i odštampati nove cjenovnike.  

"Svakodnevno smo u kontaktu sa inspekcijom, izlaze na teren, ali to su pojedinačni slučajevi, a nama je potrebno sistemsko rješenje problema. Možda bi trebalo naložiti kompanijama da tokom ove krize prave pauze u radu kako bi popisali robu i uskladili cijene. Različite cijene nisu samo problem za potrošače već i za trgovce, s obzirom na to da im kupci vraćaju robu koju onda moraju stornirati, prave se gužve  i slično", kazuje Šešlija.

Ona potrošačima, koji se nađu u ovakvoj situaciji, savjetuje da robu vrate ukoliko trgovac odbije da im proda po cijeni naznačenoj na artiklu.

"Kupci imaju pravo da dobiju robu za iznos koji je istaknut, a ako im se to onemogući, treba da popune blok reklamacije i obavijeste nas ili  inspekciju", priča Šešlija.

I u banjalučkom udruženju potrošača “Reakcija” kažu da je ova pojava vrlo učestala iako je po zakonu zabranjena i strogo kažnjiva.

"Trgovci svaku priliku koriste za ekstraprofit i sigurno je u stvarnosti mnogo više takvih nepravilnosti preko kojih potrošači tek tako prelaze", ističe predsjednik ovog udruženja Dušan Srdić. 

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović smatra da ovo pitanje, pored krize i inflacije koja svima zadaje glavobolje, nije problem koji je potrebno isticati.

"Cijene se previše brzo mijenjaju i zbog nedostatka vremena teško je sve ispratiti pa se provuče i poneki propust. Istina da je ovo vrijeme kada pojedini nastoje da love u mutnom, ali to su izuzeci i inspekcija treba njima da se bavi", rekao je Marjanović za “Glas”.

U Inspektoratu RS kažu da je u periodu od marta do septembra ove godine republička tržišna inspekcija obavila 100 kontrola širom Srpske te da su u 66 slučajeva uočene nepravilnosti, zbog čega su inspektori izdali 143 prekršajna naloga u vrijednosti od 634.200 KM.

"Najviše prekršaja odnosilo se na nepoštovanje Uredbe o ograničenju marže na osnovne životne namirnice, čak 81, dok su se ostali odnosili na deklaracije, nepridržavanje cijena, neisticanje cijena, neizdavanje fiskalnih računa i slično", naveli su u Inspektoratu RS.

Akcije

Prema podacima Inspektorata RS, na terenu su česte i obmane potrošača o pitanju akcijskih cijena.

"Tokom nadzora u većim i manjim marketima utvrđene su nepravilnosti u smislu da su potrošači obmanuti tokom akcija ili su ograničavani u kupovini proizvoda, zbog čega je izdato devet prekršajnih naloga u vrijednosti od 15.100 KM", kazali su u Inspektoratu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti