Domaća privreda jača od crnih prognoza

14.10.2022. 08:07 / Izvor: Glas Srpske
Ekonomija

Ekonomija BiH u ovoj godini mogla bi porasti i više od 2,4 odsto koliko predviđa MMF jer se u više navrata, kako tvrde stručnjaci, pokazalo da domaća privreda uspješno pliva u svjetskim krizama.

Ekonomija BiH u ovoj godini mogla bi porasti i više od 2,4 odsto koliko predviđa Međunarodni monetarni fond (MMF) jer se u više navrata, kako tvrde stručnjaci, pokazalo da domaća privreda uspješno pliva u svjetskim krizama.

Pomenuta međunarodna institucija predviđa da će rast ekonomije usporiti na dva odsto naredne godine. Prema istim prognozama, inflacija bi do kraja godine trebalo da iznosi 9,5 odsto, a sljedeće 4,1 odsto.

Projekcije MMF-a lošije su od Svjetske banke koja je predvidjela rast ekonomije BiH za ovu godinu od četiri odsto.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Stevanović smatra da su prognoze Svjetske banke realnije po pitanju rasta ekonomije u BiH.

"Moja očekivanja su da će ekonomski rast biti od 4,5 do pet odsto što je bliže prognozama Svjetske banke. Takođe, ako poredimo ranija predviđanja Evropske komisije, Svjetske banke, te MMF-a vidljivo je da su prognoze Svjetske banke bile najtačnije", ističe Stevanović za “Glas”. 

On kaže da je borba za očuvanje životnog standarda rješenje za prevazilaženje krize, navodeći da je ekonomski model BiH u prethodnom periodu pokazao da je privatna potrošnja najbolji kratkoročni instrument za upravljanje makroekonomskom situacijom.

"Rastom i održavanjem fonda plata održavamo privatnu potrošnju. Treba pametno iskoristiti i profite koji će ove godine biti mnogo veći. Vidimo da je priliv poreza na dobit oko 50 odsto veći nego lani, što znači da možemo očekivati u tom procentu i veće profite.

Mjerama ekonomske politike treba raditi u pravcu da se stimuliše ulaganje tih profita u investicije i nova radna mjesta", rekao je Stevanović i dodao da se ne treba plašiti da će rast plata podgrijati inflaciju, pojašnjavajući da istraživanja pokazuju da takva spirala ne postoji.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da domaća privreda već 30 godina djeluje u krizi, te da uprkos tome bilježi pozitivne trendove rasta, što očekuje i u budućnosti.

"Inflacija pravi probleme svima i moguće je da naši najveći spoljnotrgovinski partneri, Njemačka i Italija, budu pogođeni recesijom. Međutim, na našem tržištu za sada nema naznaka velikih problema tako da očekujem da zadržimo trend rasta koji smo imali u prvom polugodištu", kazao je Trivić.

On dodaje da ne vjeruje prognozama MMF-a i Svjetske banke jer su u ranijem periodu značajno griješili, budući da je rast konstantno bio veći od njihovih predviđanja.

"Mi izgleda imamo privredu kojoj gode svjetske krize jer kad god su bili problemi u svijetu mi smo bolje prolazili od ostalih. S obzirom na poreski sistem kakav imamo i zagarantovanu cijenu energije u odnosu na druge, sve su to razlozi koji našoj privredi daju konkurentnost", rekao je Trivić.

Globalna kretanja

MMF predviđa da će u ovoj godini globalni rast ostati na nivou od 3,2 odsto, a da će naredne usporiti na 2,7 odsto. Globalna inflacija, prema ovoj instituciji, dostići će vrhunac krajem ove godine i ostaće povišena duže nego što se očekivalo. Kada je riječ o zemljama regije, Srbiji se prognozira rast od 3,5 odsto u ovoj godini, Hrvatskoj 5,9 odsto, dok bi Slovenija trebalo da ima­ rast od 5,7 odsto. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti