Nema više "fali vam jedan papir": Gradovi u BiH dobili digitalnu asistentkinju

17.10.2022. 09:55 / Izvor: N1
digitalna asistentkinja

Samo par klikova na društvenim mrežama i vaše uvjerenje o državljanstvu, ili rodni list ste naručili na kućnu adresu.

Samo par klikova na društvenim mrežama i vaše uvjerenje o državljanstvu, ili rodni list ste naručili na kućnu adresu. Da, moguće je u Bosni i Hercegovini. Počinjemo da se digitalizujemo. U Laktašima i Bijeljini, Mia-četbot, putem aplikacije i društvenih mreža, pruža vam online usluge, a potrebna dokumenta se šalju na bilo koji dio planete.

Koliko puta ste došli na šalter i shvatili da vam nedostaje samo jedan papir? Nervozu zaboravite, jer je digitalizovana javna uprava rješenje. On line pomoćnica Mia, ispraća vas iz šalter sale, jer vam više nije potrebna. Ljudi u Laktašima pokazali su nam kako pristupiti aplikaciji.

Izvodi iz matičnih knjiga, ili informacije o postupku zaključivanja braka, registracije preduzetnika, dodjele stipendija, sve uz par klikova.

“Jedan iskorak veći, Mia čet bot aplikacija, uspostavljena u odličnoj saradnji, partnerstvom sa Vladom Njemačke koja je podržala ovaj projekat. Građani putem Vibera, Facebooka, mogu da pošalju upit lokalnoj zajednici preko Mie, aplikacije, da dobiju izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu. Da ne moraju da dolaze, dobiće sve na kućnu adresu, od troškova koje treba da plate je samo poštarina“, pojasnio je Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša.

Moguće slanje na ličnu adresu

U svako doba dana i noći, sedam dana u nedjelji možete obaviti administrativne poslove, izvaditi potrebna dokumenta i informisati se, prijaviti komunalni problem. Sistem je uvezan, pa zahtjev za dokumenta mogu podnijeti i stanovnici drugih lokalnih zaednica, a ne samo Laktaša i Bijeljine.

“Matične knjige na teritoriji RS su uvezane, tako da građanin iz recimo Kneževa može da preko Mia čet bota poruči svoj izvod i da mu pošaljemo na ličnu adresu”, rekao je Goran Vujaković, koordinator projekta četbot.

Laktaši nisu poznati samo po političaru Miloradu Dodiku. Ovaj grad ima najveći prihod po glavi stanovnika u cijeloj Republici Srpskoj. Ugledni Financial Times Laktaše je proglasio najpoželjnijim malim gradom za ulaganja u Evropi, hvale se lokalni čelnici, ističući da je gradić prednjačio i u bivšoj Jugoslaviji. Opšti cilj je, apostrofiraju, poboljšanje usluga i dodatno unapređenje poslovnog ambijenta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti