Reciklomati Sarajevskog kiseljaka i dalje na raspolaganju građanima

18.10.2022. 09:13 / Izvor: Akta.ba
reciklomat

U kompaniji Sarajevski kiseljak vjeruju da je očuvanje planete jedna od najvažnijih tema današnjice.

U kompaniji Sarajevski kiseljak vjeruju da je očuvanje planete jedna od najvažnijih tema današnjice. Smatraju da uz dobre ideje, svaki pojedinac, svaki biznis, svaka organizacija i svako društvo mogu da doprinesu zaštiti okoliša i svoje zajednice. 

Dobrom idejom se pokazala i odluka da u suradnji s prodajnim lancem Bingo i operaterom sistema za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom Eko Život pokrenu pilot projekt "Recikliraj i doniraj" i postave pametne mašine za prikupljanje iskorištenih plastičnih i staklenih boca - reciklomate.  

Tehnologija ovih reciklomata omogućava da mašina prepozna tip otpada, prihvati ga i skladišti, te vrednuje iznos ubačenog otpada koji se preusmjerava kao novčana donacija humanitarnim udruženjima. Ovom akcijom boce dobivaju novu vrijednost i postaju dio kružne ekonomije, a potrošači osim što sudjeluju u procesu sortiranja otpada biraju koje udruženje žele podržati.

reciklomat

Aparati su u osmom mjesecu ove godine postavljeni u dva Bingo objekta u Sarajevu i u Tuzli i u prvom ciklusu koji je trajao mjesec i pol dana ukupno je prikupljeno 219 kg plastičnih i 43 kg staklenih boca. Shodno tome prikupljena su planirana sredstva namijenjena organizaciji UG Ruke za školu ekologije i organizaciji Pomozi.ba za njihov projekt Obrok za sve. 

''Vidjeli smo da kada se nešto pravilno implementira i približi građanima, može donijeti izuzetne rezultate. Ohrabreni dobrim odzivom građana i uspjehom prvog ciklusa kao kompanija koja je opredijeljena na poštivanje visokih ekoloških standarda, odlučili smo nastaviti s ovom akcijom. Reciklomat u Bingu Tuzla ostaje na istom mjestu dok reciklomat iz Sarajeva mijenja lokaciju te će biti postavljen u Bingu Vogošća. Posebno smo ponosni što smo za nepuna dva mjeseca s našim građanima prikupili i osigurali sredstva za dva plemenita cilja'', objašnjava Amar Jajetović, voditelj tržišnog marketinga u kompaniji Sarajevski kiseljak. 

"Pozitivno smo iznenađeni reakcijama naših kupaca i posjetilaca centara u Tuzli i Sarajevu. Kroz malo drugačiji društveno odgovorni projekat skrenuli smo pažnju na važnost selektivnog odlaganja otpada, jer u BiH još uvijek ne postoji ta obaveza kada su u pitanju domaćinstva. Mi smo postavkom reciklomata pružili priliku našim kupcima da jedan dio otpada zbrinu u našim centrima, što za rezultat ima humanitarnu aktivnost. Ekološki projekti poput ovog dio su strateškog opredjeljenja Binga", kazala je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe trade marketinga u kompaniji Bingo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti