Vozačima stižu tahografske kartice

25.10.2022. 10:13 / Izvor: Glas Srpske
Tahograf

Izdavanje tahografskih kartica vozačima u BiH trebalo bi da počne krajem ovog mjeseca, a nadležni uvjeravaju da neće biti ni problema u vezi sa nabavkom ličnih karata i vozačkih dozvola građanima u 2023. godini.

Izdavanje tahografskih kartica vozačima u BiH trebalo bi da počne krajem ovog mjeseca, a nadležni uvjeravaju da neće biti ni problema u vezi sa nabavkom ličnih karata i vozačkih dozvola građanima u 2023. godini.

Vozači u BiH od 11. oktobra ostali su bez tahografskih kartica, jer je Agencije za identifikaciju dokumenata evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) obavijestila resorna ministarstva da neće izdavati kartice, jer je u toku implementacija druge generacije tahografa.

Tada su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS podvukli da problem u sistemu izdavanja kartica proizvodi IDDEEA, koja je zadužena za njihovu nabavku i izradu.

"Nejasno je zašto oni ne izdaju kartice do uspostavljanja novog sistema, jer se radi o dva odvojena sistema. Takođe nejasan je sam način planiranja nabavki od strane IDDEEA i zbog čega je došlo do zastoja u proizvodnji kartica", kazali su tada u Ministarstvu saobraćaja.

Sa druge strane u planu rada IDDEEA za 2023. godinu naveli su da je u toku implementacija uspostavljanja sistema za izdavanje tahografskih kartica druge generacije (smart tahografi) na osnovu sprovedenog postupka nabavke i potpisanog ugovora za nabavku tahografskih kartica i sistema za personalizaciju, izdavanje i primjenu tih kartica druge generacije.

"U zadnjoj trećini oktobra počećemo sa personalizacijom i isporukom tahografskih kartica druge generacije, čime će BiH postati dio sistema zemalja Evropske unije koje su nešto ranije uvela tahografe druge generacije. Takođe, u 2023. godini očekujemo nesmetano izdavanje tahografskih kartica", navedeno je u planu rada IDDEEA.

Nadležni su u svojim planovima naveli i da će kontinuirano vršiti personalizaciju ličnih karata, vozačkih dozvola, putnih isprava, registarskih tablica, tahografskih tablica i pograničnih propusnica.

"Pokrenut je postupak nabavke obrazaca ličnih karata i vozačkih dozvola koji je u toku pripreme programa rada za 2023. godinu obustavljen zbog uložene žalbe na tendersku dokumentaciju. Ta nabavka mora biti završena do kraja godine, kada ističe aktuelni desetogodišnji ugovor i do kada se očekuje potpisivanje novog četvorogodišnjeg okvirnog sporazuma", navela je IDDEEA u svom planu. Očekuju da u idućoj godini neće biti problema kada je riječ o ličnim kartama i vozačkim dozvolama građana.

Naveli su da sve postupke nabavke dokumenata pokreću na vrijeme, ali da sa druge strane Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ima mogućnost poništenja tendera u zavisnosti od osnovanosti žalbenih navoda, što znatno produžava dužinu trajanja cjelokupnog postupka nabavke.

Gradnja objekta u Banjaluci

U planu rada IDDEEA za 2023. godinu navedeno je i da je okončana prva faza izgradnje objekta za trajni smještaj u Banjaluci za sjedište Agencije i Centra za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata.

"Početkom iduće godine izvršićemo procjenu vrijednosti radova za drugu fazu izgradnje objekta za trajni smještaj, jer je došlo do značajnog poskupljenja materijala, usljed čega su nedovoljna sredstva kojima raspolažemo. Na osnovu procjene pripremićemo novu odluku i uputiti je Savjetu ministara na razmatranje", navedeno je u planu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti