Oslobađanje donacija od PDV-a: Hrana koja se donira mora biti sigurna za upotrebu

25.10.2022. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Doniranje hrane

U Prednacrtu novog Zakona o PDV-u predviđa se oslobađanje donacija hrane pred istek roka od plaćanje PDV-a. Iz inicijative "Niko gladan. Niko sam" rade na izgradnji sistema koji će osigurati da je donirana hrana potpuno sigurna.

U Prednacrtu novog Zakona o PDV-u predviđa se oslobađanje donacija hrane pred istek roka od plaćanje PDV-a. Iz inicijative "Niko gladan. Niko sam" rade na izgradnji sistema koji će osigurati da je donirana hrana potpuno sigurna za upotrebu.

Upravo ovo je bila tema sastanka koji je održan u središnjem uredu Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO), gdje su se sastali pomoćnik direktora UINO BiH Muharem Mašinović, šefica Odsjeka za sigurnost hrane Agencije za sigurnost hrane BiH Katica Arar, predsjednik Udruženja Pomozi.ba Elvir Karalić, direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić te šef Odsjeka za reviziju i kontrolu UINO BiH Sedin Mešinović.

Naime, u Bosni i Hercegovini ne postoji pravilnik kojim se tačno regulišu rokovi trajanja unutar kojih se hrana može donirati, te će jedna od aktivnosti  organizacija i institucija uključenih u ovaj proces u narednom periodu biti jasno definisanje pojma „pred istek roka” za svaku grupu hrane.

Ovo je iznimno važna karika u realizaciji inicijative za oslobađanje donacija hrane pred istek roka od PDV-a "Niko gladan. Niko sam." koju jasno podržavaju i Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BIH (UINO) kao i Agencija za sigurnost hrane BiH.

Predstavnik UINO BiH Muharem Mašinović ovom prilikom je izjavio: "Donošenje novog Zakona o PDV-u prvi je korak ka regulisanje oslobađanja donacija hrane pred istek roka od plaćanja PDV-a. U Pravilniku o primjeni Zakona o PDV-u ovo pitanje će se dalje normirati pozivajući se na akte koji definišu rokove za različite grupe hrane, a na osnovu kriterija transparentnosti i ravnopravnog tretmana, kao i drugih elemenata."

Na sastanku je razgovarano i o koracima koje je potrebno poduzeti da bi hrana od donatora do krajnjih korisnika i korisnica stigla na što jednostavniji i transparentan način.

"Sustav za sigurnost hrane u Bosni i Hercegovini dobra je osnova za nadogradnju i donošenje akata kojim bi se reguliralo doniranje hrane, pogotovo hrane pred istek roka. Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine će u skladu sa svojim redovnim zadacima učestvovati u daljnjem definiranju procedure za doniranje hrane pred istek roka", izjavila je prof.dr.sc., Katica Arar, šefica Odsjeka za znanstvenu suradnju Agencije za sigurnost hrane BiH.

Podcrtana je važnost uloga raznih institucija uprave u sistemu doniranja te regulativa koju je potrebno donijeti da bi proces bio jednostavan i siguran. Sve ovo je neophodno pravovremeno osigurati da onog momenta kada novi nacrt Zakona o PDV-u bude usvojen, postoji i sistem za implementaciju hrane pred istek roka koja bude donirana.

"Sigurnost donirane hrane i zdravlje korisnika te hrane je važan prioritet za Bosnu i Hercegovinu. Zahvalni smo Upravi za indirektno oporezivanje i Agenciji za sigurnost hrane na zajedničkim naporima da se ovaj prioritet u budućnosti sistemski riješi", kazao je Zoran Puljić koji je zahvalio USAID-u i partnerima - Fondaciji Hastor, Udruženju Pomozi.ba, Mreži za izgradnju mira, te fondacijama Trag i Catalyst Balkans.

Podsjetimo da u Bosni i Hercegovini danas ima najmanje 60 javnih kuhinja u kojima se hrani skoro 17.000 osoba. U isto vrijeme, prema podacima Ujedinjenih nacija, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti