Mehić: Penzioneri ne žive nego preživljavaju

25.10.2022. 14:15 / Izvor: Fena
penzioneri

Penzioneri u Federaciji BiH 25. listopada obilježavaju kao svoj dan, a po riječima predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Redže Mehića, danas je malo razloga za slavlje.

Penzioneri u Federaciji BiH 25. listopada obilježavaju kao svoj dan, a po riječima predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika Redže Mehića, danas je malo razloga za slavlje.

Na današnji dan prije 25 godina penzioneri u Federaciji BiH su putem prosvjeda na kojima je sudjelovalo oko 100.000 umirovljenika, izrazili svoje nezadovoljstvo, ukazali su na težak materijalni položaj, neadekvatnu zdravstvenu zaštitu i loš odnos vlasti prema njima.

Mehić je ocijenio kako do danas nije bilo značajnijeg napretka za penzionere.

"Kompletna politička i ekonomska situacija u društvu direktno se reflektira na ovu populaciju. Dijelimo sudbinu društva u vrlo specifičnim okolnostima, a imajući u vidu stepen inflacije kakav jeste i svakodnevno divljanje cijena, te visine mirovina, može se mirne duše reći da umirovljenici ne žive nego preživljavaju", kazao je Mehić u razgovoru za Fenu.

Savez, inače, broji oko 198.000 aktivnih članova, odnosno oko 70 posto populacije umirovljenika koji primaju mirovine preko Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Najniža mirovina u FBiH iznosi 424 marke ali, po Mehićevim riječima, postoje i niže, tv. srazmjerne mirovine (koje se ostvaruju u dvije države), koje prima oko 60 posto penzionera. 

Mehić je podsjetio da je Savez 1. lipnja uputio Vladi FBiH zahtjev za povećanjem najniže penzije, kao i svih drugih mirovina.

Također, zatraženo je od Federalne vlade da se na razini FBiH i županija osmisli plan ekonomske i socijalne pomoći toj populaciji, jer, kako kaže Mehić, nema tog postotka povećanja mirovina koji bi zadovoljio budući da cijene stalno rastu.

Podsjetio je da je u srpnju Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključak kojim je naloženo Vladi FBiH da poveća za najmanje 5 posto najniže mirovine, a ovih dana pokrenuta je inicijativa da se ide na povećanje tih najnižih mirovina.

"Mi u rukovodstvu Saveza smatramo da to nije dovoljno, jer ako se budu povećavale samo najniže mirovine onda ćemo i mi ostali doći u zonu najnižeg primanja mirovine. Tražimo da se povećaju sve mirovine osim maksimalnih, jer inflacija i rast cijena pogađa sve", poručio je Mehić, napominjući kako će biti ustrajni u svojim zahtjevima.

Nije samo visina mirovina ono što muči građane u trećoj životnoj dobi. Pored mirovina jedna od najvažnijih stvari za penzionere je zdravstvena zaštita.

"Da je zdravstvena zaštita u Federaciji BiH skupa i neefikasna pokazalo se najbolje u vrijeme epidemije koronavirusa kada su na površinu izišle sve negativnosti. Zbog toga je smrtnost umirovljeničke populacije povećana na 7 posto, a tolika nije bila od 1997. godine otkako postoji Savez", kazao je Mehić.

Po njegovim riječima, slabost zdravstvene zaštite ogleda se i u tome što izuzetno dugo treba čekati na kompleksnije preglede, lijekovi su najskuplji u regiji, a veliki dio tih lijekova nije na esencijalnim listama.

"Kada doktor umirovljeniku propiše lijek on može da bira između lijeka i kruha, i vjerujte, bira lijek", kazao je Mehić.

U Savezu smatraju da je potrebna reforma u zdravstvu i da nema potrebe za tolikim županijskim zavodima zdravstvene zaštite koji, ustvrdio je Mehić, predstavljaju skup i neefikasan državni aparat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti