Nakon osam godina, MUP HNK-a dobio komesara

28.10.2022. 08:42 / Izvor: Federalna.ba
MUP HNK

Nakon osam godina, na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona konačno je izabran komesar policije.

Nakon osam godina, na sjednici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona konačno je izabran komesar policije. Riječ je o načelniku Terenskog ureda Jug Granične policije Bosne i Hercegovine Robertu Periću, dok je za zamjenika izabran načelnik Operativnog centra MUP-a HNK-a Ramiz Hasić. Ovo je jedini kanton u kojem komesar sada zvanično ima i svog zamjenika.

Nakon brojnih obećanja i toliko godina čekanja, policija HNK-a konačno je dobila komesara. Vlada HNK-a ovu odluku izglasala je na današnjoj sjednici, a podrška za imenovanje nije bila dvotrećinska. Na čelo policije stigao je načelnik Terenskog ureda Jug GPBiH Robert Perić, a čije imenovanje su pozdravili iz Sindikata policije.

"Krajnje je vrijeme da se izađe iz ove agonije. Od 2003. možemo kazati da nismo napredovali u službi, to je 19 godina! Zamislite za 19 godina policijskog službenika koji po zakonu o policijskim službenicima svake četiri godine ima pravo napredovanja", istakao je Nail Balić, predsjednik Sindikata policije HNK-a.

U HNK-u napredovanje nije bilo moguće zbog čega u redovima policije ističu da su oštećeni, što kroz plate, a onda i penzije. Ipak je važno, kako kažu, da se agoniji stalo u kraj, dok aktuelni ministar policije poručuje da će ovo ministarstvo konačno prodisati punim plućima.

"U narednom vremenu nam predstoji veliki posao - da se sve ono što se dugi niz godina guralo pod tepih stavi na stol i konačno riješi. To je jako puno posla i obaveza“, poručio je Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK-a (HDZBiH).

Komentirajući izabrano rukovodstvo policije, ministar je poručio da se radi o vrlo kvalificiranim kandidatima:

"Obojica s veliki životnim i radnim iskustvom, pogotovo u policiji. Također, s veliki iskustvom u činu glavnog inspektora - najviše činu u policijskim službama. Apsolutno ljudi znaju šta rade, znaju u šta su se upustili."

Podsjetimo, na izbor komesara policije čekalo se punih osam godina, a aktuelni saziv Vlade HNK-a izabrao je rukovodstvo na samom kraju tehničkog mandata.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti