Vidović: Ima još prostora za povećanje plata u realnom sektoru

01.11.2022. 08:02 / Izvor: SRNA
vidović

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je svake godine osnovni postulat aktuelne Vlade Republike Srpske bio da stvara dobar poslovni ambijent, te da je na više frontova uticala na plate u realnom sektoru.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je svake godine osnovni postulat aktuelne Vlade Republike Srpske bio da stvara dobar poslovni ambijent, te da je na više frontova uticala na plate u realnom sektoru i da ima još prostora za njihovo povećanje.

"Mi smo, primjera radi, naš takozvani `poreski klin`, odnosno opterećenje plate, sa 38,5 sveli na 34,1 odsto i poslodavci su rekli da su zadovoljni sa tim. Nadam se da će i naša iduća Vlada, kao i u Federaciji BiH, uvesti porez na dividendu, jer ako uvedemo taj porez, koji jedino BiH u cijelom svijetu nema, onda bi se ovaj `poreski klin` mogao još više smanjiti u korist plata radnika", rekla je Vidovićeva. 

Ona je navela da rast plata u privredi posmatra prema onome koliko se poreza i doprinosa vraća za plate i istakla da su i u prošloj i u ovoj godini to bile značajne cifre, daleko veće nego što je planirano. 

"Mi sad, za prvo polugodište ove godine, imamo isplatiti 23 miliona KM poslodavcima povrata poreza i doprinosa na povećanja plata, ne na cijelu platu, samo na ono što se poveća. Moja procjena je da su te plate dosta dobro rasle s obzirom na takvu cifru", rekla je Vidovićeva. 

Ona je napomenula da je veoma teško domaćim poslodavcima biti konkurentan u svijetu i ocijenila da su veoma dobro izdržali i prošlu i ovu godinu. 

"Mi imamo najbolju pokrivenost uvoza izvozom ovdje u okruženju, poslije Slovenije. To je sad 77,8 odsto, a bilo je i do 82 posto. Izvozno, na međunarodnom tržištu, evropskom tržištu, postižu se dobri rezultati", rekla je Vidovićeva sinoć za RTRS. 

Ona je istakla da je to veoma značajno za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita zemlje, koji je, kako je navela, nekada bio u milijardama, a sada se mjeri stotinama miliona. 

"To je veoma važno za Republiku Srpsku", naglasila je Vidovićeva. 

Ona smatra da trenutni način određivanja minimalne plate nije dobar i da je Ministarstvo finansija Republike Srpske u Ekonomskoj politici predložilo da u idućoj godini bude dogovoren i utvrđen sistem obračuna minimalne plate, kao što postoji za penzije. 

"Bilo bi jako dobro kada bi se potpisali granski kolektivni ugovori, da svaka grana ima svoju minimalnu platu", navela je Vidovićeva i izrazila nadu da će se sindikat i poslodavci u narednom periodu usaglasiti o toj metodologiji. 

Vidovićeva je ocijenila da su, generalno, i radnici i poslodavci odradili vrlo važan posao tokom pandemije virusa korona, a i poslije. 

"Mi smo prezadovoljni, u 2021. već smo imali više zaposlenih nego prije pandemije virusa korona, što je veoma dobro i malo zemalja je imalo taj podatak. Zato smo i pomagali u koroni da bismo održali broj radnika", rekla je Vidovićeva. 

Govoreći o penzijama, Vidovićeva je rekla da su one u Republici Srpskoj stabilne, da nema problema u isplati, i da sve što nedostaje od doprinosa, bude nadoknađeno iz budžeta. 

"Doprinos koji se skuplja za penzijsko-invalidsko osiguranje nije dovoljan da se isplate penzije, imali smo samo jedan mjesec kada je to bilo bilo jedan na jedan, prošle godine u decembru", rekla je Vidovićeva. 

Ona je dodala da će Vlada nastojati i u sljedećoj godini da poveća penzije jednokratnim pomoćima i nivelacijama. 

Vidovićeva je izrazila nadu da neće biti recesije, iako je svi važniji svjetski ekonomisti prognoziraju. 

"Recesija je nešto strašno i pogotovo mi ovako mali teško ćemo to preživjeti, ali moraćemo", rekla je Vidovićeva. 

Ona je ocijenila da će u Republici Srpskoj, u slučaju recesije, veliki problem biti uticaj izvana jer će doći do velikih poremećaja u Evropi, u industrijski razvijenim zemljama. 

"Njihov pad bi mogao katastrofalno da utiče na nas. Plašimo se šta će biti na proljeće. Moramo se tome prilagođavati da bi naša privreda opstala", poručila je Vidovićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti