Na tuzlanskom aerodromu sletio prvi avion Ryanaira

02.11.2022. 08:06 / Izvor: Akta.ba
tuzla Ryanair
OTVORI GALERIJU

Na ceremoniji održanoj u utorak, 1. novembra 2022. godine na Međunarodnom aerodromu Tuzla, svečano je dočekan prvi let kompanije Ryanair na relaciji Beč-Tuzla-Beč.

Na ceremoniji održanoj u utorak, 1. novembra 2022. godine na Međunarodnom aerodromu Tuzla, svečano je dočekan prvi let kompanije Ryanair na relaciji Beč-Tuzla-Beč.

Ceremoniji su prisustvovali direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević, resorni Ministar u vladi Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić i zamjenik direktora Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH Erol Mujanović. Ovom ceremonijom obilježen je i početak dodatna dva leta kompanije Ryanair na relacijama Stockholm-Tuzla-Stochkolm i Memmingen-Tuzla-Memmingen.

"Posebno nam je zadovoljstvo danas bilo dočekati prvi let aviokompanije Ryanair, našeg novog strateškog partnera. Naša očekivanja su dugoročna i međusobna uspješna saradnja. Uzimajući u obzir mrežu letova, broj i raznolikost destinacija na koje leti Ryanair, aerodrom Tuzla zasigurno postaje značajan faktor zračnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini kao i u širem okruženju. Strateški položaj aerodroma Tuzla imao je presudan značaj za dosadašnji razvoj Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine i šireg regiona. Tri destinacije na kojima će operirati Ryanair u zimskom redu letenja 22/23 mi vidimo kao prvi korak u uspostavi mnogo šire mreže letova a koja će osim dosadašnjih, pretežno putnika koji posjećuju prijatelje i porodicu, stimulisati razvoj turizma i stvarati poslovne prilike na novim destinacijama", izjavio je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Dževad Halilčević.

Uvođenje letova kompanije Ryanair rezultat je saradnje Međunarodnog aerodroma Tuzla i USAID projekta Razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) na privlačenju novih avioprijevoznika i proširenju postojećih ruta. Nove rute prema Međunarodnom aerodromu Tuzla prometovat će tri (Beč) odnosno dva puta sedmično (Stockholm, Memmingen).

"Na globalnom nivou, zračna putovanja čine više od polovine svih dolazaka stranih turista, što ih čini ključnim za ekspanziju turističke industrije. Kao najveći niskotarifni avioprevoznik koji leti za Tuzlu, Ryanair će donijeti pozitivne pomake koji su zabilježeni u drugim zemljama u kojima je Ryanair uveo letove. Ove 3 rute neće koristiti samo Tuzlanskom kantonu, već i cijeloj zemlji, jer daju priliku turističkim organizacijama da reklamiraju svoje turističke proizvode putnicima na prioritetnim izvornim tržištima na kojima posluje Ryanair", izjavio je Erol Mujanović, zamjenik direktora Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH.

aerodrom tuzla

Uzimajući u obzir da na globalnom nivou više od polovine dolazaka stranih turista bude realizovano zračnim prometom, utvrđeno je da zračni promet predstavlja važan faktor za ekspanziju turističke industrije. Prisustvo i poslovanje najvećeg niskotarifnog prijevoznika u Tuzli donijet će pozitivne pomake koji su prethodno ostvareni i u drugim zemljama u kojima je Ryanair uveo letove. Kao rezultat brze ekspanzije Ryanaira, broj međunarodnih turista je u posljednje dvije decenije rapidno porastao. Također, usmjeravajući pažnju na usluge od jedne do druge tačke, Ryanair je poboljšao dostupnost manjih, sekundarnih turističkih destinacija, što je doprinijelo njihovom razvoju.

Dara Brady, Ryanair direktor za marketing i digitalne medije, izjavio je:

"Kao najveća evropska aviokompanija, Ryanair sa zadovoljstvom zvanično pokreće svoj prvi let za/iz Tuzle i svoj prvi red vožnje Tuzla zima 2022, s početkom operacija na našim novim linijama za Beč, Stockholm i Memmingen. Danas je početak našeg prvog zimskog rasporeda za aerodrom Tuzla, dajući građanima i posjetiocima Tuzle više mogućnosti izbora za svoj sljedeći zimski odmor, podstičući ekonomski rast u regiji kroz podršku radnim mjestima, istovremeno potičući receptivni turizam u Bosni i Hercegovini.

Kako bismo omogućili našim kupcima i posjetiteljima u/iz Tuzle da rezerviraju svoj zimski odmor po najboljim mogućim cijenama, pokrećemo rasprodaju sjedišta od samo 19,99 € za putovanja od novembra 2022. do kraja marta 2023. godine, koja su dostupna za rezervaciju do 30. novembra 2022. Pošto će se karte po ovim nevjerovatno niskim cijenama brzo rasprodati, kupci bi se trebali prijaviti na www.ryanair.com i iskoristiti priliku."

Gradski odmor postaje sve češći oblik turističkih putovanja u Europi. Prema prethodnim studijama, jedan od primarnih pokretača ovog oblika putovanja jeste dostupnost jeftinih letova.

Tuzla ima priliku da se pozicionira kao moderna, energična gradska destinacija s jedinstvenom turističkom ponudom. Prema Ryanairovim statistikama o klijenatima, većina “citybreakera” su troškovno osvješteni mladi, u dobi od 19 do 35 godina, koji putuju u gradove s dinamičnim energijom i društvenim životom, kakve sigurno susrećemo i u Tuzli.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti