U Srbiju investira Turska, ali i Amerika: Šta je sa Bosnom i Hercegovinom?

02.11.2022. 11:28 / Izvor: Akta.ba
investicije

Da je Srbija privlačnija za investicije nego Bosna i Hercegovina primjer su Turska i Sjedinjene Američke Države.

Da je Srbija privlačnija za investicije nego Bosna i Hercegovina primjer su Turska i Sjedinjene Američke Države.

Tako je  Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije prije par dana razgovarao sa velikom privrednom delegacijom Vlade Sjedinjenih Američkih Država, u kojoj su bili i predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih korporacija. 

Kako je saopćeno iz Vlade Srbije ovaj put u fokusu bili su energetika, informacione i zelene tehnologije.

Vučić je istakao da je posjeta privredne delegacije SAD, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija koji su pokazali interes za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, prva posle 20 godina i da je u tom smislu od velikog značaja za njihovu zemlju, ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.

"Srbija je u novim tehnologijama na vrijeme uvidjela razvojnu šansu i zato smo u protekloj deceniji ubrzano ulagali u infrastrukturu, reforme i izgradnju poslovnog ambijenta", poručio je predsjednik.

On je kazao da američke kompanije u njegovoj državi već zapošljavaju 30.000 ljudi te da je robna razmjena između dvije zemlje u prvi osam mjeseci ove godine bila 854,6 miliona dolara te da je to povećanje od 45,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje u brojnim oblastima u kojima su definisani neiskorišteni potencijali, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa.

Privrednici iz SAD vodeći investitori u Srbiji

Upravo su privrednici iz SAD-a od 2007. do danas među vodećim stranim investitorima u Srbiji, i po broju projekata, i po vrijednosti, podaci su Razvojne agencije Srbije. Amerikanci su po broju projekata peti najveći investitor, dok su po vrijednosti treći najveći investitor.

investicije

Turska je po broju investicija u posljednjih 15 godina također jedan od najvećih investitora u Srbiji. Privrednici iz ove države u navedenom periodu uložili više od 250 miliona dolara.

U BiH SAD nije ni među prvih 15 investitora

I SAD i Turska su zemlje koje se među dobrim dijelom stanovništva Bosne i Hercegovine doživljavaju kao prijateljskim državama. No, prijateljstvo u poslovnim odnosima ne znači mnogo. Prema podacima Centralne banke za period od 1994. do 2019., SAD nije ni među prvih 15 investitora, dok je Turska na 11. mjestu.

BOSNA

Prema direktnim stranim ulaganjima, Bosna i Hercegovina je u 2019. godini, s 390 miliona dolara investicija, bila najgore plasirana država u regionu.

Poređenja radi, u istoj godini Albanija je imala milijardu i 200 miliona dolara investicija, Crna Gora 418 miliona, Sjeverna Makedonija 550 miliona, a Srbija čak četiri milijarde i 268 miliona dolara.

Ekonomski analitičar Igor Gavran je na tu temu ranije izjavio da je Srbija odličan parametar za poređenje i da tu vidimo koliko ima drastično konkurentnije tržište.

"Naš je sistem nefunkcionalan, nekonkurentan. Ulagači znaju da će mnogo jednostavnije realizovati ulaganja u nekoj drugoj državi i to je ključni razlog što će malo njih imati strpljenja da se suočava sa svim problemima koje vide u bh. sistemu. U Srbiji otvaraju proizvodnju preduzeća iz Južne Koreje, iz Japana, iz cijelog svijeta. Mi to ne uspijevamo zbog unutrašnjeg ustrojstva i vlasti koja kreira takvo okruženje", pojasnio je Gavran.

U prošlogodišnjem izvještaju Američkog ministarstva vanjskih poslova (State Department) o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini kao značajne prepreka za investiranje istaknuti su korupcija i složen administrativni aparat.

Da podsjetimo, prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2021. u Bosni i Hercegovini iznose 971.2 miliona KM i veća su u odnosu na prethodnu godinu za 32 posto. 

Iz Agencije za unaprjeđenje stranih investicija BiH (FIPA) su naveli da je prošlogodišnji iznos direktnih stranih ulaganja u BiH najveći od 2009. u prethodnih 13 godina.

Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2021. najviše investirale su Švicarska, Turska i Velika Britanija. Značajno povećanja kapitala u 2021. u BiH registrovale su i Austrija, Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija i Italija.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti