Slučaj u Sanskom Mostu šokirao građane: Internacionalni rodni list plaćen 30 KM, u Sarajevu 4 KM

02.11.2022. 14:11 / Izvor: Akta.ba
matični

Cijena internacionalnog rodnog i vjenčanog lista razlikuje se od općine do općine u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Cijena internacionalnog rodnog i vjenčanog lista utvrđena je Odlukom o administrativnim taksama i tarifi općinskih administrativnih taksi, te se u velikoj mjeri razlikuje od općine do općine u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naime, našem portalu javila se građanka koja se neprijatno iznenadila kada je morala da izdvoji 60 KM za vađenje internacionalnog rodnog i vjenčanog lista u Općini Sanski Most Unsko-sanskog kantona, s obzirom da je to u drugim kantonima jeftinije.

Kako nam je kazala živjela je i u Sarajevu i Banjaluci, ali nigdje plaćala ovako skupo vađenje pomenutih dokumenata.

"Apsurd je da se u jednom gradu ova usluga ne plaća nikako ili da se minimalno plaća, a da mi u USK moramo izdvajati ovoliki novac", kazala je naša sagovornica, dodajući da se u ovom kantonu čini velika nepravda prema građanima kada su ovakve stvari u pitanju.

taksa

S toga je poslovni portal Akta.ba kontaktirao neke matične urede kako bismo provjerili cijenu pomenutih dokumenata.

Iz matičnog ureda Sanskog Mosta su potvrdili informaciju da je cijena "običnog" izvoda iz matičnih knjiga 5KM, dok je cijena internacionalnog izvoda 30 KM.

"Таха za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, kao i izvoda iz matične knjige vjenčanih na internacionalnom obrascu u Gradu Tuzli iznosi 10 KM. Navedena taxa utvrđena je Odlukom o administrativnim taksama i Tarifi općinskih administrativnih taksi", rekli su nam iz Matičnog ureda Tuzla.

Pojasnili su da Таха za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga na obrascima 6, 7 i 8 u Gradu Tuzli iznosi 3 KM. Izvodi iz matičnih knjiga koji su namijenjeni za inostranstvo izdaju se na posebnim obrascima a predstavljaju obrasce utvrđene Konvencijom o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika.

Da bi se izvodi iz matičnih knjiga izdati u Bosni i Hercegovini koristili u drugim državama, kao i obratno, isti moraju biti legalizovani na propisan način. Način legalizacije izvoda zavisi od toga u kojoj će se državi izvod koristiti. Naime, ako Bosna i Hercegovina i konkretna država imaju zaključen bilateralni ugovor o priznanju javnih isprava, legalizacija izvoda vrši se prema uvjetima koji su utvrđeni u tom ugovoru. (Moguće je direktno priznanje isprava na nacionalnim obrascima, bez ovjera). Ako su države potpisnice Konvencije o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika (Beču 08.09.1976. godine), te je izvod izdat na obrascu utvrđenom u toj konvenciji, nije potrebna dodatna ovjera tih izvoda", pojašnjeno je.

I u matičnom uredu Općine Travnik cijena jednog internacionalnog  izvoda iz matičnih knjiga iznosi 10,00 KM.

"Cijena izvoda iz matičnih knjiga regulisana je Općinskom odlukom o adminsitrativnim taksama i nije se mijenjala. Cijena jednog  internacionalnog  izvoda iz matičnih knjiga ( Izvod iz MKR-ih, MKV-ih i MKU-ih) iznosi 10,00 KM. Nadovjera izvoda ( Apostille pečat) vrši se u nadležnom Općinskom sudu", rekli su nam.

Drastična razlika u cijeni se vidi u Općini Novi Grad u Kantonu Sarajevo gdje izdavanje izvoda podliježe taksi od 4,00 KM.

"Prilikom izdavanja izvoda stranka naglasi na kojem obrascu želi da joj se izda rodni ili vjenčani list. Internacionalni izvod je samo obrazac na kome stranka može zahtjevati izdavanje izvoda, izdavanje izvoda podliježe taksi od 4,00 KM ukoliko stranka nije oslobođena plaćanja takse u skladu sa Zakonom o administrativnim taksama Kantona Sarajevo", pojašnjeno je iz Općine.

Da podsjetimo, Vlada FBiH je u feburaru ove godine na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP), donijela Odluku kojom je utvrdila cijene matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista (na bosanskom ili hrvatskom ili srpskom jeziku), koji se vode i izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama.

"Cijena jednog primjerka matične knjige rođenih je 92,8441 KM, matične knjige državljana s Obrascem broj 2  i Obrascem broj 2B je 92,8441 KM, a matična knjiga državljana s Obrascem broj 2A košta 92,8441 KM", saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Matične knjige vjenčanih i umrlih su po 92,8441 KM, a izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih po 0,4138 KM.

Izvodi iz matičnih knjiga namijenjenih za inostranstvo su 0,4138 KM (rođeni, vjenčani ili umrli), koliko iznosi i uvjerenje o državljanstvu, cijena vjenčanog lista je 1,72 KM.

E.S.

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti