Ured za prevenciju korupcije preuzeo obaveze vođenja Registara zaposlenih i imenovanih lica u Brčkom

02.11.2022. 15:35 / Izvor: Radiobrcko.ba
brčko

Ured za prevenciju korupcije u Brčko distriktu od 15. augusta ove godine preuzeo je sve obaveze vezano za vođenje Registra zaposlenih i Registra imenovanih lica.

Ured za prevenciju korupcije u Brčko distriktu od 15. augusta ove godine preuzeo je sve obaveze vezano za vođenje Registra zaposlenih i Registra imenovanih lica u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, ustanovama zavodima i fondovima na području Distrikta.

Registri su uspostavljeni i dostupni javnosti od prije dvije godine a s ciljem jačanja integriteta i transparentnosti u organima javne uprave kao i praćenja mogućih pojavnih oblika sukoba interesa u obavljanju javnih ili drugih funkcija.

Kao što je to predviđeno odlukama Skupštine i Vlade Brčko distrikta da nakon uspostave ovog Ureda i stvaranja svih pretpostavki za nesmetani rad Registri zaposlenih i imenovanih lica u organima uprave i drugim institucijama Brčko distrikta u budućnosti budu u njihovoj nadležnosti u smislu ažuriranja, to je nedavno u potpunosti i implementirano.

"Nakon što su stvorene sve tehničke, informatičke i sigurnosne pretpostavke a u skladu sa odlukama Skupštine i Vlade Brčko distrikta oba ova registra su preuzeta od Odjeljenja za stručne i administrativne poslove i od nedavno ovlašteni uposlenici Ureda za prevenciju korupcije vrše dalje ažuriranje baza podataka“, istakao je Mirza Mešanović zamjenik direktora ovog Ureda.

Mogućnost da se na jednom mjestu pristupi podacima o zaposlenim u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima Brčko distrikta BiH sama po sebi pruža utisak otvorenosti rada javnog sektora, smanjuje mogućnost za zloupotrebu i ulijeva povjerenje građana u rad istih.

Građani i drugi subjekti kojima su dostupne informacije sadržane u Registru posjeduju alat i argumentaciju za korektno djelovanje. Odsustvo transparentnosti u radu javnog sektora, a što podrazumijeva i podatke o licima zaposlenim u istim u direktnoj je proporcionalnoj vezi sa indeksom percepcije korupcije u njima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti