Bulut: Busaju se da su patriote - hrana uvozna, a na farmama katanci

03.11.2022. 09:46 / Izvor: Agroklub
Farma

Zvanični statistički podaci potvrdili da je proizvodnja mlijeka u BiH smanjena te da će treći kvartal zabilježiti veliki pad, a pogotovo četvrti.

Zvanični statistički podaci potvrdili da je proizvodnja mlijeka u BiH smanjena te da će treći kvartal zabilježiti veliki pad, a pogotovo četvrti. Naime, samo u Srednjobosanskom kantonu proizvodnja je manja za oko 30 posto, potvrđuje za Agroklub, Amir Bulut, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK. 

Jednako kao i njihove kolege u Unsko-sanskom kantonu, zbog visokih cijena mesa i jeftinije proizvodnje, poljoprivrednici se sve češće odlučuju na tov. Prema riječima Buluta mnogi su odlučili staviti katanac na farme. 

"U skorije vrijeme su samo u Novom Travniku ugašene tri farme, jedna od 40 muznih grla, druga od  10 i treća je imala 15. U svakoj općini je smanjen broj proizvođača, od 2.000 njih u Gornjem Vakufu ostalo je 15 ljudi koji se bave otkupom", opisuje situaciju u ovom kantonu. 

Najmanja otkupna cijena

Od većih farmi, kako dalje navodi, za sada su opstale samo dvije, u Bugojnu i Vitezu, Jajce daje oko dva miliona litara mlijeka godišnje, ali su to, ističe, sve mali proizvođači koji drže do 10 krava. Lani je ovaj kanton proizveo oko 23 miliona litara mlijeka, no ove godine očekuju da će proizvodnja biti ispod 20 miliona.

"Proizvođači ne mogu finansijski izdržati, ovdje je najmanja otkupna cijena mlijeka i kreće se od 0,55 do 0,75 KM/l. istovremeno su nam i najmanji poticaji, kanton daje 100 KM od ove godine po grlu, ali ta sredstva još nismo dobili, a obećali su da će isplatiti u septembru", kaže Bulut. 

Navodi kako je najveći problem što Vlada i resorno ministarstvo u SBK ne prepoznaju poljoprivredne potencijale posebno u oblasti stočarstva. A, upravo je maćehinski odnos doveo do gašenja domaće proizvodnje.

"Kod nas je bila veća proizvodnja tov junadi, međutim domaća mesna industrija je to uništila niskim otkupnim cijenama. Sada se cijena pomalo vraća, ali se uništava proizvodnja mlijeka", dodaje, naglasivši kako se "mnogi političari busaju u prsa da su patriote, a sva hrana iz uvoza"

Otkupljivači zgrću milione

Meso je, kaže, poskupjelo oko 10 KM po kilogramu, a sve je izvjesnije da će mlijeko ići na 3 KM. Lani su, ističe, mljekare koje otkupljuju na ovom području, izašle s podacima o godišnjoj zaradi od oko 30 miliona KM. No, domaći proizvođači od toga nemaju koristi: "Nemamo svoje proizvodnje, oni uvoze i dižu cijene." 

Navodi i primjer jedne lokalne mesne industrije koja sedmično "troši" 280 bikova. Prema njegovoj procjeni, ona bi, da otkupljuje domaća grla, mogla spasiti 250 obrta, uzgajivača. Proizvođači su, kaže, obmanuti i s federalnog nivoa. 

Mlijeka sve manje, objavljeni podaci za septembar

"Vlada FBiH i Federalno ministarstvo poljoprivrede su na proljeće obećali da će pomoći jesenju sjetvu, međutim, do sada nisu ni marke izdvojili i ne planiraju", zaključuje naš sagovornik. 

Na području SBK, poljoprivrednici su ove jeseni manje zasijali, zbog visokih cijena sjetve. Najviše su se na to odrazile cijene goriva koje su rasle uglavnom u vrijeme najvećih poljoprivrednih radova, kako ranije, tako i ove jeseni. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti