Vlada RS ograničila cijenu peleta na 480 KM po toni, slijede kontrole

04.11.2022. 07:44 / Izvor: SRNA
pelet

Premijer Republike Srpska Radovan Višković najavio je danas nakon što je Vlada ograničila cijenu peleta na 480 KM, plus PDV, po toni

Vlada Republike Srpske usvojila je jučer  odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta, kojom se propisuje najviša maloprodajna cijena peleta od drveta na 480 KM, plus PDV, po toni, u svim pakovanjima, u trgovini na malo na teritoriji Republike Srpske.

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske", a prestaje da važi 31. marta 2023. godine, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske. 

Premijer Radovan Višković najavio je da će republički Inspektorat kontrolisati sprovođenje ove odluke kada stupi na snagu.

Višković je rekao da je Vlada ograničila cijenu peleta na tržištu u Republici Srpskoj i da u dogovoru sa Vladom Federacije BiH /FBiH/ očekuje da i oni u što skorije vrijeme urade isto. 

"Na ovaj način želimo da snabdijemo domaće tržište u Republici Srpskoj i BiH i na neki način da zaštitimo građane Republike Srpske", naveo je Višković u video-izjavi. 

On je napomenuo da je ograničena cijena peleta usaglašena sa proizvođačima u Republici Srpskoj i FBiH, koja će biti jedinstvena za čitavu BiH.  

Višković je naveo da da će ova mjera Vlade Republike Srpske važiti do kraja marta iduće godine, a da će korigovati odluku ukoliko u ovom periodu dođe do bilo kakvih promjena u proizvođačkim cijenama ili nečemu drugome u dogovoru sa proizvođačima peleta. 

Vlada je, pojasnio je, prateći cijene energenata na svjetskom i domaćem tržištu bila prinuđena da donese ovakvu odluku kako bi odluku koju je donio Savjet ministara u vezi sa zabranom izvoza drvnih sortimenata i peleta u narednom periodu korigovali. 

"Idemo na one kvote o kojima smo razgovarali sa proizvođačima peleta", rekao je Višković i pozvao sve koji žele da nabave pelet da to i urade u ovom periodu kako bi proizvođači, kroz kvote, jedan dio viška mogli mogli ostaviti na domaćem tržištu, a sve viškove plasirati van granica BiH po znatno većim cijenama koje je donijela Vlada i time ostvariti određen profit za kompanije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti