Hoće li novi zakon o koncesijama zaustaviti investicije u obnovljive izvore energije u KS?

04.11.2022. 10:34 / Izvor: Akta.ba
zakon

Bičakčić smatra da je Zakon o koncesijama Kantona Sarajevo katastrofalan za razvitak obnovljivih izvora u Kantonu.

"U vrijeme kada se svi okreću obnovljivim izvorima energije i kada se procedure za izgradnju solarnih elektrana u BiH olakšavaju, Kanton Sarajevo donosi Zakon koji je prema mom mišljenju katastrofalan za razvitak obnovljivih izvora energije u Kantonu", kazao je u razgovoru za portal Akta.ba  Asim Bičakčić, iz firme Bičakčić d.o.o za projektovanje, inžinjering i konsalting na temu novog Zakona o koncesijama u Kantonu Sarajevo.

Zakon je stupio na snagu i kako je navedeno cilj je da propiše transparentan, nediskriminatoran i jasan pravni okvir za utvrđivanje uslova pod kojima se pravnim domaćim ili stranim licima registrovanim za obavljanje privredne djelatnosti, mogu dodjeljivati koncesije u Kantonu i stimulisanje ulaganja domaćeg i stranog kapitala u oblastima utvrđenim ovim Zakonom, radi ekonomskog razvoja Kantona.

Koncesije

Zakonom je predviđeno da je pravno ili fizičko lice koje je vlasnik i/ili korisnik mikropostrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije na području Kantona, instalisane snage u zbiru do 23 kW, izuzeto iz obaveze potpisivanja koncesionog ugovora.

I to je upravo ono što je sporno u ovom Zakonu kako navodi Bičakčić.

"U svim ostalim kantonima postoje određene koncesije za solarnu energiju na veće instalisane kapacitete solarnih elektrana, a u Sarajevu Zakon  stavlja mikropostrojenja od 23 kW pod koncesiju što će odbiti sve investitore u ovaj vid proizvodnje iz obnovljivih izvora energije da ulažu u Kanton Sarajevo i razvijaju taj sektor", mišljenja je on.

BINGO

Da podsjetimo, Brčko distrikt je nedavno usvojio Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji i u tom Zakonu je navedeno da izgradnja energetskih postrojenja na biomasu, bioplin, solarnih postrojenja na objektima nezavisno od instalirane snage te drugih postrojenja instalirane snage manje od 250 kW, nije predmet koncesije i ne podliježe obavezi njenog pribavljanja.

Bičakčić kaže da to ima smisla, te da je u RS ista situacija. On navodi da se Zakon KS ne odnosi na objekte koji su već postavili solarne panele. Također, smatra da će novi zakon zaustaviti sve investicije u ovom sektoru. 

Rok koncesija 

Ugovor o koncesiji zaključuje se na određeno vrijeme s tim da to razdoblje ne može biti kraće od pet niti duže od trideset godina.

"Ugovor o koncesiji može se obnoviti za period koji ne može biti duži od polovine prvobitno ugovorenog roka pod uslovima potpunog ispunjenja koncesionog ugovora i na osnovu studije opravdanosti dodjele koncesije. Rok početka korištenja koncesije ne može biti duži od pet godina od dana zaključivanja ugovora o koncesiji. Samo u izuzetnom slučaju ovaj rok se može produžiti za period do dvije godine", pojašnjeno je u Zakonu za KS.

Trajanje koncesije će se odrediti na način koji ne ograničava tržišno nadmetanje više nego što je to nužno kako bi se osigurala amortizacija ulaganja koncesionara i razuman povrat uloženog kapitala, istovremeno uzimajući u obzir rizik koji je povezan s privrednim korištenjem koncesije.

E.S.

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti