VSTV BiH: Počinju sedmice sudske nagodbe u svim sudovima u BiH

07.11.2022. 14:43 / Izvor: Akta.ba
VSTV

U svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u Bosni i Hercegovini od 7. do 18. novembra, a na inicijativu VSTVBiH bit će održane sedmice sudske nagodbe.

U svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u Bosni i Hercegovini od 7. do 18. novembra, a na inicijativu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bit će održane sedmice sudske nagodbe tokom kojih stranke na brži i ekonomičniji način mogu riješiti svoje sporove.

Sudska nagodba je način rješavanja sudskog spora koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka i nudi mogućnosti da se sudski spor riješi na brži način, naročito u predmetima koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i naplatu novčanih potraživanja, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja, i drugo.

"Zaključena sudska nagodba ima istu pravnu snagu kao i sudska presuda, a stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, eventualnog drugostepenog postupka, dugotrajnog postupka namirenja, te se izbjegavaju brojni dodatni troškovi redovnog sudskog postupka", saopćeno je.

Intenzivnija primjena ovog instituta značajno bi rasteretila rad pravosudnih institucija, dok bi za stranke u sudskom postupku to istovremeno značilo manje troškove, ali i brži pristup građana i poslovnih subjekata pravdi, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

VSTV BiH od 2016. godine, u saradnji sa svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH, organizuje sedmice sudske nagodbe s ciljem promovisanja sudske nagodbe kao mirnog, bržeg i ekonomičnijeg načina rješavanja sporova.

Stranke koje su zainteresovane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom obratiti sudu te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe, navodi se u saopćenju.

Iz VSTV-a BiH ističu da stranke sudsku nagodbu mogu sklopiti i neovisno o periodu održavanja Sedmica sudske nagodbe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti