Mljekari isporučili 80.000 litara manje mlijeka

08.11.2022. 11:35 / Izvor: SRNA
mlijeko

Sa područja opštine Sokolac tokom proteklih devet mjeseci mljekarama je isporučeno ukupno 2.504.000 litara sirovog mlijeka, što je za oko 80.000 litara manje nego lani.

Sa područja opštine Sokolac tokom proteklih devet mjeseci mljekarama je isporučeno ukupno 2.504.000 litara sirovog mlijeka, što je za oko 80.000 litara manje nego lani, ali se očekuje da će do kraja godina proizvodnja biti u prošlogodišnjim granicama, rekao je Srni viši stručni saradnik za poljoprivredu u toj opštini Slaviša Knežević.

Knežević je naglasio da je umanjenje zabilježeno u junu i julu kada je proizvodnja mlijeka pala u odnosu na iste mjesece u prethodnoj godini zbog suše koja je imala veoma negativan uticaj na mliječnost muznih grla iz više razloga.

On je istako da se već u avgustu i septembru zahvaljujući kišnim periodima stanje u proizvodnji mlijeka popravilo u odnosu na iste mjesece 2021. godine, te se s obzirom na to očekuje da će količina proizvednje mlijeka biti u granicama prethodne godine.

"Vjerovatno bi proizvodnja mlijeka bila ubjedljivo manja, da nije opština Sokolac u bitnom momentu iz budžeta podržala mljekare isplatom premija od 10 feninga po litru isporučenog mlijeka", istakao je Knežević.

On je dodao da je opština Sokolac u budžetu za ovu godinu planirala 250.000 KM za ovaj vid podsticaja poljoprivrednicima i da je do sada isplata premija za mlijeko bila redovna, što je mnogo pomoglo da se ovaj vid proizvodnje održi.

Udruženje proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina "Blago Romanije" okuplja skoro 200 mljekara sa područja opštine Sokolac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti